Na Beogradskom univerzitetu mesta za 9.112 brucoša

0
SHARE

 Univerzitet u Beogradu ove godine na teret državnog budžeta upisaće 9.112 brucoša, što je za 0,36 odsto više nego prošle godine.
Odlukom koju je juče usvojila Vlada Srbije, najviše novih brucoša koji će se školovati o trošku države primiće beogradski Filološki fakultet 720. Pravni fakultet upisaće 600 brucoša, a ekonomski fakultet 570 novih studenata. Filozofski fakultet moći će da upiše 540 novih akademaca, a Fakultet organizacionih nauka 310.

Medicinski fakultet u Beogradu primiće 450 brucoša, Farmaceutski 250, a Stomatološki 185 novih studenata za čije školovanje će plaćati država. Na Elektrotehničkom fakultetu planiran je upis 400 brucoša.

Najmanje novih brucoša primiće fakultet za Fizičku hemiju, Fizički fakultet upisaće 140 brucoša na teret državnog budžeta, a isto toliko novih akademaca počeće da studira i Geografski fakultet u Beogradu.

Na Univerzitet umetnosti u Beogradu moći će da se upiše 246 novih studenata čije će se školovanje plaćati iz budžeta, što je za oko 11 odsto više nego prošle godine.

Fakultet mužičke umetnoti upisaće 100 novih studenata, Fakultet dramskih umetnosti 50, Fakultet likovnih umetnosti 27 brucoša, dok će Fakultet primenjenih umetnosti primiti 69 novih akademaca.

Odluku o broju budućih brucoša koji će se upisati na fakultete u Novom Sadu donosi Izvršno Veće Vojvodine, a kako je agenciji Beta rečeno u sekretarijatu novosadskog Univerziteta ta odluka očekuje se početkom naredne nedelje.

Univerzitet u Nišu upisaće 2.858 novih studenata čiji se troškovi šskolovanja plaćaju iz budžeta, što je za oko pet odsto više nego predhodne godine.

Najaviše brucoša prima Elektronski fakultet 350, dok će nešto manje – njih 330, moći da se upiše na Ekonomski fakultet.

Odlukom Vlade Srbije predvidjeno je da Univerzitet u Kragujevcu primi 2.040 novih studenata, što je za oko tri odsto više nego prošle godine.

Najviše mesta za nove budžetske studente biće na Prirodno-matematuičkom fakultetu 270. Ekonomski fakultet upisaće 250 brucoša, Pravni 235, Medicinski 170, a Mašinski fakultet 100.

Univerzitet u Novom Pazaru primiće 395 novih brucoša, što je za 31 odsto više od prošlogodišnje kvote. Univerzitet u Prištini upisaće 912 novih studenata na teret budžeta, oko dva odsto više nego prošle godine.

Izvor:Studio B