Home [njuz] Đelić: Bez povećanja školarina

Đelić: Bez povećanja školarina

39
0

 Fakulteti u Srbiji moraće da odustanu od povećanja školarina za narednu godinu ukoliko žele da Vlada Srbije promeni odluku o smanjenju iznosa novca kojim oni raspolažu – izjavio je juče ministar nauke Božidar Đelić.Rekao je, takođe, da će fakulteti koji su povećali školarine morati da ih vrate na nivo iz prethodne godine. Đelić je u pauzi skupa o 7. evropskom okvirnom programu za finansiranje istraživanja kazao da očekuje da će problem finansiranja fakulteta biti rešen ove sedmice i da će grupa koja je zadužena za rešavanje ovog problema na današnjem sastanku predložiti neko rešenje. Rebalansom budžeta Srbije za 2009. godinu predviđeno je da javna preduzeća i institucije 40 odsto sopstvenih prihoda usmere u budžet, a Senat Univerziteta u Beogradu zatražio je da se državni univerziteti izuzmu iz tog propisa.

– Kada bi se mera primenila linearno na sve fakultete i institute, to bi dovelo do zaustavljanja rada nekih fakulteta. S druge strane, prošle godine je sistem visokog obrazovanja imao oko 13 milijardi dinara sopstvenih prihoda. To su značajna sredstva i jedan broj institucija trebalo bi da pokaže solidarnost prema ostatku naučne zajednice – dodao je on.

Preti novi odliv mozgova

Potpredsednik Vlade i ministar nauke Božidar Đelić upozorio je da Srbiji preti novi odliv mozgova ako u narednim mesecima ne usvoji plan finansiranja naučne infrastrukture, novih programa i finansiranja povratka dela naših naučnika iz inostranstva.

Izvor: Blic