Home [njuz] Stipendije, smeštaj u domu i pomoć pri učenju

Stipendije, smeštaj u domu i pomoć pri učenju

48
0

 Zahvaljujući brojnim projektima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje AP Vojvodine kao i Kancelarije za inkluziju Roma u ovoj školskoj godini su na novosadski Univerzitet upisana 94 studenta romske nacionalnosti i sada ih ima ukupno 200 što je veći broj od ukupno upisanih studenata na svim drugim univerzitetima u Srbiji, istaknuto je na juče održanoj konferenciji za novinare u Izvršnom veću Vojvodine gde je predstavljen novi projekat osnaživanja romskih studenata.

Ovaj rezultat je postignut i zahvaljujući afirmativnim akcijama koje pokrajiski Sekretarijat za obrazovanje sprovodi već godinama, između ostalog, i stipendirajući srednjoškolce romske nacionalnosti.

– Sekretarijat stipendira ove školske godine 265 srednjoškolaca ali mi i kontinuirano pratimo njihov uspeh u školi jer nam je cilj da ih zadržimo na školovanju, da uspešno završe srednju školu i da se potom upišu na fakultet o čemu smo isto doneli nekoliko mera koje im olakšavaju kako upis, tako i samo studiranje. To nisu samo stipendije i smeštanje u dom o čemu Izvršno veće takođe brine, već je to i poseban mentorski rad sa njima kako bi im se olakšalo savladavanje gradiva jer je jedan od osnovnih problema i predznanje s kojim dolaze na studiranje, istakla je Svetlana Vujović, zamenik pokrajinskog Sekretara za obrazovanje.

O olakšicama koje su obuhvaćene ovim projektom govorio je Dušan Jovanović, direktor Kancelarije za inkluziju Roma: „Ovim projektom ćemo stvoriti osnove da studenti dobiju sve opšte informacije prilikom upisa studija, kao i organizovano nadoknađivanje eventualnih praznina u znanju iz prethodnog školovanja a koje je neophodno za uspešno studiranje odabranog smera. Studenti svih godina će dobiti dopunsku nastavu iz onih predmeta iz kojih im je teže da polože ispite, a uspešni i talentovani studenti romske nacionalnosti biće afirmisani u akademskoj zajednici uključivanjem u različite projekte i istraživanja. Pored ovoga, veoma je važno da kontinuirano podižemo svest kod većinskog naroda o uspešnim rezultatima romskih studenata i da pospešujemo njihovo aktiviranje kroz studentske grupe ili udruženja, poput Unije romskih studenata Univerziteta u Novom Sadu“, istakao je Jovanović.

Kancelarija za inkluziju Roma već mesec dana radi na intenzivnoj kampanji upoznavanja kako učenika završnog razreda osnovnih škola u Vojvodini romske nacionalnosti, tako i budućih studenata o merama višestruke pomoći koje im Izvršno veće AP Vojvodine u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu nudi.

Neobrazovanost vodi u siromaštvo

Kada je romska populacija u pitanju podaci iz popisa 2002. godine govore da 61,9 odsto populacije Roma nema osnovnu školu, a samo 29 odsto njih ima završeno osnovno obrazovanje. Dakle, više od 90 odsto romske populacije nema završenu ili osnovnu ili srednju školu, a samo 7,8 odsto završi srednju školu, dok samo 0,3 odsto ima završenu neku višu ili visoku školu. Samo ovi podaci pokazuju na to koliko je važan projekat koji sprovodimo. Rezultati istraživanja iz 2007. godine ukazuju na to da se procenat neobrazovane strukture stanovništva poklapa sa procentom siromaštva i s toga je od izuzetnog značaja da država, kako bi bila u budućnosti manje siromašna, radi na obrazovanju siromašnih slojeva stanovništva a u tu grupu, nažalost, spada i romska populacija, istakla je Svetlana Vujović, zamenik pokrajinskog Sekretara za obrazovanje AP Vojvodine, obrazlažući zašto je ovaj projekat pomoći romskim studentima jedan od prioritetnih u Sekretarijatu.

Izvor:danas