Home [njuz] Počinje šezdeseti filmski festival u Kanu

Počinje šezdeseti filmski festival u Kanu

50
0

zlatna_palmaŠezdeseti filmski festival u Kanu svečano će biti otvoren večeras projekcijom filma "My Blueberry Nights" reditelja Wong Kar Wai-ja što je ujedno prvi film ovog reditelja na engleskom jeziku. U filmu glavne ulog tumače Norah Jones, Jude Law i Natalie Portman. U takmičarskoj konkurenciji nalazi se 22 ostvarenja uključujući i novi film Emira Kusturice, Tarantina, braće Koen i Gus Van Santa.
Veliko uzbuđenje predstavlja dolazak ekipe filma "Oceans 13" koji će u Kanu imati svetsku premijeru. Ovom prilikom crvenim tepihom će prošetati George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts i Matt Damon, a očekuje se dolazak i sastava New Order, Depeche Mode i U2 koji će prisustvovati promociji filmova ‘Closer’ i U2 3D. Pored Kusturice Srbiju će na festivalu predstaviti i Pavle Vučković sa studentskim filmom "Minus" (Fakultet dramskih umetnosti) u okviru takmičarskog programa Cinefondation, Nemanja Valjarević (AU BK) će u programu Short Film Corner predstaviti film "Yin", Katarina O' Hern predstaviće film "Nastup" u okviru istog programa, dok će u okviru film market programa u Kanu " Film Noir " predstaviti Rista Topaloski i Srđa Penezić.

Ovogodišnjim žirijem predsedava Stephen Fears reditelj filma ‘Kraljica’, a među članovima žirija je i nobelovac, pisac Orhan Pamuk.

Kanski festival održava se od 16. do 27. maja.