Home [njuz] Honorarci Srbije u borbi za svoja prava

Honorarci Srbije u borbi za svoja prava

59
0

 Skupština Srbije je 29. aprila 2009. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je stupio na snagu 8. maja 2009. Jedna od posledica usvojenih zakonskih izmena je i drastično povećanje poreza i doprinosa na autorske honorare. Do usvajanja ovog Zakona, porezi i doprinosi na neto honorare iznosili su 33,7% za zaposlene i 48,3% za nezaposlene. Od 8. maja 2009. porezi i doprinosi na neto honorare iznose 50,6% za zaposlene i astronomskih 76,8% za nezaposlene.

U trenucima ekonomske krize očekivano je da se i za honorarce povećaju porezi i doprinosi. Međutim, procenat za koji su ti nameti povećani je apsolutno neprihvatljiv i neodrživ. Honorarci su vitalna snaga ovog društva, kičma mnogih delatnosti i celog nevladinog sektora. Među honorarcima je ogroman broj mladih bez zaposlenja, kojima je honorarni angažman glavni način obezbeđenja egzistencije, i nečuven je bezobrazluk ovako ih oderati porezima.

Ovakvim potezima uspaničena država nas tera u malverzacije i sivu zonu, što svima otežava situaciju i nikome ne donosi ništa dobro. Zato treba oboriti taj zakon. To uopšte nije lako, ali nikako ne smemo ćutke preći preko toga. Ajde bar da probamo.

Honorarci svih struka, ujedinite se!

Šta u praksi znači povećanje poreza i doprinosa na honorare za nezaposlene sa 48,3% na 76,8%?
Zamisli da radiš neki posao honorarno tokom nekih 3-4 meseca i da za taj period imaš bruto honorar od ukupno 1000 evra:
– pre 8. maja 2009. tebi bi od toga ostalo neto 674 evra,
– od 8. maja 2009. ostaće ti samo 565 evra!

Inicijativa Honorarci Srbije u borbi za svoja prava pokrenuta je sa namerom da okupi sve progresivne društvene snage koje uviđaju besmislenost nastale situacije, te da se izvrši pritisak na zakonodavne organe u cilju promene postojećih propisa, koristeći sve raspoložive zakonske oblike pritiska. Ova inicijativa je potekla od omladinske organizacije Klub OPA “Omladina preuzima akciju”, sa željom da se formira programska koalicija omladinskih i drugih NVO koja bi se zalagala za održivo i sveobuhvatno rešenje problema honorarnog rada, naročito za nezaposlene.

Honorarci imaju grupu na Fejsbuku
http://www.facebook.com/group.php?gid=72652727700
kao i profi l na Majspejsu
http://www.myspace.com/honorarci
e-mail: honorarci.srbije@yahoo.com
tel. 063/8927-467 (Aleksandar Gubaš, koordinator)

Ne dajmo se, drugarice i drugovi proleteri!