Home [njuz] Kragujevac i Niš ne šljive ministra

Kragujevac i Niš ne šljive ministra

46
0

 Čak sedam od 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu predložilo je povećanje cene školarine u narednoj akademskoj godini, u proseku za deset odsto.
Više od polovine fakulteta Univerziteta u Nišu najavila je „simbolična“  poskupljenja, dok će studenti Novosadskog univerziteta najverovatnije i dalje studirati po prošlogodišnjim cenama.
Tri fakulteta Kragujevačkog univerziteta još nisu predložila cene, a jedino su Prirodno-matematički u Kragujevcu i Mašinski fakultet u Kraljevu odlučili da ne povećavaju školarinu. Najveće poskupljenje od čak 17.000 dinara osetiće studenti Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

I Nišlije su odlučile da u novu godinu uđu sa novim cenama, ali najavljena poskupljenja uglavnom ne prelaze 5.000 dinara. Najveći skok od 16.000 dinara najavljen je na Elektronskom fakultetu.

Fakulteti Novosadskog univerziteta usvojiće predlog da se školarina zbog ekonomske krize ne povećava. Fakultet tehničkih nauka je jedini koji je najavio smanjenje školarine, pa će studenti, u odnosu na prošlogodišnjih 100.000 dinara, studirati po ceni od 90.000 dinara.

 
Protest zbog školarina

Studenti Beogradskog univerziteta najavili su veliki protest za danas u 12 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta. Studenti zahtevaju od Ministarstva prosvete da potpuno ukine školarinu i rangiranje koje obezbeđuje mesta na budžetu, kao i da stvori jasnu predstavu u kojem smeru treba da ide visoko obrazovanje jer je ono u ćorsokaku. Darko Delić sa Filozofskog fakulteta, jedan od organizatora protesta, kaže da je protest proba i uvod u nešto veće, što će se desiti pred upis nove školske godine ukoliko ih Ministarstvo ne shvati ozbiljno.

Izvor:Alo