Home [njuz] Studenti zainteresovani za ekologiju

Studenti zainteresovani za ekologiju

50
0

 Rezultati istraživanja tokom prve faze projekta EkoManija 3, tokom koje je anketirano oko 500 studenata sa fakulteta Novosadskog univerziteta, pokazali su da čak 97 odsto ispitanika smatra ekološke probleme globalnim, a kao najveće razloge za rast zagađenja oni su naveli razvoj industrije, povećanje količine otpada i nizak nivo ekološke svesti u većini zemalja, rekao je koordinator ovog projekta Marko Topo iz Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka, na jučerašnjoj konferenciji za novinare Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine

Tom prilikom, Topo je najavio početak druge faze projekta, koja će, pod nazivom Ekološka nedelja, biti otvorena u ponedeljak, 6. aprila, u 18 časova na FTN i trajaće do 10. aprila, uz različita predavanja i radionice na temu Strategija održivog razvoja.

Projekat EkoManija organizuje udruženje građana Zosekiza, zajedno sa Studentskom asocijacijom FTN, uz podršku FRNPS i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, sa ciljem pružanja jedinstvenog pristupa ekologiji, kroz teme ekologija i pravo, duhovnost i etika, uz novi način bavljenja temom zaštite životne sredine.

– Želja nam je da, još jednom, pozovemo javnost i institucije na delovanje, s ciljem stvaranja društvenog okruženja koje će biti u funkciji promocije omladinskog rada i delovanja kao društveno poželjne i značajne pojave. Takođe, želimo da istaknemo primere pozitivne prakse i podržimo omladinske NVO koje promovišu poželjan sistem vrednosti i daju modele za rad sa mladima – rekla je Ana Segedinski, v. d. direktora Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine.

Kako je istakao dr Branko Vidicki, savetnik za visoko obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, veoma je bitan korak to što je Univerzitet prepoznao problem ekologije i programom su predviđeni fakultativni predmeti na ovu temu, kao i to što studenti pokazuju interesovanje za to kakav svet nasleđuju i rade na tome da to bude zdrava životna sredina.

Izvor:Danas