Home [njuz] Funkcionerima manje plate, studentima više stipendija

Funkcionerima manje plate, studentima više stipendija

32
0

 Opština Lebane odlučila je da smanji plate načelnicima za 20 odsto, a prošle godine je nekoliko opštinskih funkcionera sebi smanjilo primanja za 30 odsto. Kako su obrazložili, ova opština je najsiromašnija u Srbiji, pa je neprimereno da njihove plate budu velike. Istovremeno, opština Lebane povećala je broj studenata koje stipendira sa 20 na 55, kako bi ih privolela da se posle školovanja vrate u svoje mesto.

Najsiromašnija opština u Srbiji stipendiraće 55 visokoškolaca sa prosečnom ocenom većom od 8,5. Stipendije su od sedam do devet hiljada dinara. Iz budžeta opštine finansira se i stažiranje svršenih visokoškolaca koji ispunjavaju uslove za rad u opštinskim organima.
 
– Kresanje plata bilo je neminovno s obzirom na činjenicu da je ovde velika nezaposlenost. Sada je najveća plata u opštini 66.000 dinara. Novom sistematizacijom predviđamo dalje uštede na platama zaposlenih tako što ćemo ukinuti sva šefovska mesta. Preporučili smo i direktorima javnih preduzeća da smanje svoje plate. Kada su mladi ljudi u pitanju, trudimo se da ih na sve načine vežemo za rodni grad, U protivnom, nastaviće se iseljavanje – kaže Zoran Ilić, zamenik predsednika opštine.
Ekonomista Žaklina Zdravković jedna je od šestoro stažista koji su dobili šansu da u narednih godinu-dve pokaže svoje znanje.
– Presrećna sam što mi se pružila šansa i što imam svoje parče hleba. Priča se da postoji mogućnost da neko od nas bude primljen u stalni radni odnos ukoliko se pokaže sposobnim – nada se Žaklina.
U cilju zadržavanja mladih u ovom privredno ruiniranom gradiću u toku je izgradnja sportsko-rekreativnog centra, sa balon-salom, teniskim terenom i drugim sportskim terenima, a osnovan je i Savet za mlade koji će se baviti problemima svojih vršnjaka, ali i praviti projekte za sopstveni biznis.
Tokom prošle godine ovde je investirano 1,5 milijardi dinara u komunalnu infrastrukturu, ali nije otvoren nijedan veći privredni pogon.

Izvor:Blic