Home [zabavnik] Lažne diplome Prištinskog univerziteta

Lažne diplome Prištinskog univerziteta

58
0

 Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, izjavio je da je na Filozovskom fakultetu, posle provere ispravnosti dokumentacije, poništeno 17 diploma, odnosno uverenja o diplomiranju.
Vitošević je kazao da su službe Filozovskog fakulteta i komisija koja je formirana na nivou Prištinskog univerziteta, uz pomoć nevladine organizacije Spark, sprovele temeljnu proveru dokumentacije studenata, posle čega je utvrđeno da je 17 diploma, odnosno uverenja o diplomiranju sporno. – Naučno-nastavno veće Filozovskog fakulteta donelo je odluku da posle temeljne provere svih personalnih dokumenata koji su bili podložni proveri, poništi u 17 slučajeva uverenje o diplomiranju ili diplomu Filozovskog fakulteta – naglasio je Vitošević.

On je objasnio da je u ovim slučajevima utvrđeno da nije postojala pravno valjana dokumentacija, odnosno da su nedostajale prijave studenata za pojedine ispite.

– Za one studente za koje je materijalno utvrđen taj nedostatak Naučno-nastavno veće Filozovskog fakulteta je donelo odluku o poništavanju tih ispita, samim tim i diploma koje su dobili – rekao je rektor Prištinskog univerziteta.

Vitošević je kazao da nema informaciju da je protiv 17 lica, kod kojih je utvrđeno da su imali nevažeće diplome, javni tužilac pokrenuo postupak.

On je rekao da se nada da će sud i organi koji se bave falsifikovanjem dokumenata dati o ovome svoju reč.

Pre nešto više od godinu dana u javnosti su iznete informacije da je na Filozovskom fakultetu više od 1.000 diploma ili uverenja o diplomiranju falsifikovano.

Na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice znanje po srpskim naučno-nastavnim planovima stiče preko 10.000 studenata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Izvor: Studio B