Home [njuz] Biće udobno kao u hotelu

Biće udobno kao u hotelu

43
0

 Izgradnja doma za srednjoškolce i studente u Kikindi u završnoj je fazi. Sve će biti urađeno do sredine januara, pa će se budući domci za zimski raspust useliti u prelepu trospratnicu podignutu na idealnoj lokaciji, između Sportskog centra "Jezero" i Velikog parka "Blandaš".

Posle okončanja zidanja i zanatskih poslova, više meseci se čekalo na navac, da se privede kraju investicija u koju je do sada utrošeno 240 miliona dinara. Pedeset odsto sredstava obezbedila je Republika, trideset odsto opština, a ostatak Pokrajina. Sada iz Nacionalnog investicionog plana pristiže 56 miliona da bi se kupili nameštaj i ostali inventar.
– Raspisali smo 21. oktobra javni poziv za nabavku nameštaja. Ponude se otvaraju 21. novembra, a do 15. januara uslediće opremanje. Potrebno nam je još 24 miliona dinara za uređenje dvorišta, što podrazumeva izgradnju staza i prilaznih puteva objektu – objašnjava Đorđe Lujinović, direktor Doma učenika srednjih škola "Nikola Vojvodić", ustanove koja je investitor ovog poduhvata.
Ideja o izmeštanju srednjoškolskog internata iz stare, za smeštaj školaraca, neadekvatne zgrade u Ulici Đure Jakšića, stara je dve decenije. Pre 17 godina novom domu udareni su temelji. Stalo se na tome, jer je u državi usledila sveopšta kriza koja je u Kikindi stopirala sve ambicioznije projete. Pretprošle godine stekli su se uslovi za nastavak izgradnje ovog, kako su ga lokalni šereti ironično nazvali, "Skadra na Galacki" (Galacka – reka koja je davno proticala kroz Kikindu, od koje je ostao samo kanal za otpadnu vodu – prim M. I.). U avgustu 2006. godine uzidana je prva cigla. Tom prilikom pompezno je najavljen završetak radova za septembar 2007. godine. Prolongiranje planskog roka uslovile su prevashodno političke okolnosti, odnosno promene u vrhu vlasti.
Kikinda napokon dobija verovatno najmoderniji objekat u Srbiji za smeštaj đaka i studenata. Sve će biti kao u hotelu visoke kategorije. Ukupno 150 stanara boraviće u 68 maksimalno opremljenih soba – 40 dvokrevetnih, 21 trokrevetnoj i sedam jednokrevetnih. Na raspolaganju će imati računar, telefon, televizor… Korisna površina doma prostire se na čak 4.000 kvadratnih metara. Domci će imati i restoran, salu za okupljanje, biblioteku, fitnes-salu… U dvorištu će "nići" tereni za male sportove. Urediće se šetalište sa klupama i stolovima, posaditi cveće i drveće… Biće, zbilja, lepo živeti u novom domu.

STARA CENA
Svih 70 stanara starog internata preseliće se do februara u novo zdanje. Za stanovanje se prijavilo još toliko kandidata. Za sve će važiti sadašnja cena. Đaci će za boravak i ishranu mesečno plaćati 3.000, a studenti hiljadarku više.

HOTEL
JoŠ se ne zna šta će biti sa starim internatom u Kikindi. Jedna od ideja je da se zgrada pretvori u hostel, odnosno hotel niže kategorije, sa višekrevetnim sobama za omladinu.

Izvor:Novosti