Home [njuz] Studenti se uzdaju u obećanja ministra

Studenti se uzdaju u obećanja ministra

41
0

 Mnogi samofinansirajući akademci neće moći da pređu na školovanje o trošku budžeta…
Sudeći prema podacima o broju studenata koji su sakupili neophodna 42 boda za upis naredne godine, mnogi samofinansirajući akademci neće moći da pređu na školovanje o trošku budžeta.

Razlozi za pesimizam su u najavama Vlade da će smanjiti javnu potrošnju, a za optimizam u najavama ministra prosvete Žarka Obradovića da će „videti” da li postoji mogućnost da se status brojnih studenata materijalno reši.
Posebno je napeto na fakultetima gde je veliki broj onih koji su „očistili godinu“, ali neće moći da nastave o trošku države jer izmene Zakona o visokom obrazovanju podrazumevaju da samo petina samofinansirajućih prelazi na budžet.
Statistika još nije objavljena, ali se zna da je najkritičnije na FPN-u, gde 395 studenata ima više od 42 boda, što znači da 243 ne mogu na budžet, iako njih 40 ima maksimalan broj bodova.
Na FON-u je 195 studenata preko proširenja od 20 odsto, dok je na Arhitekturi 48 onih koji su „očistili godinu“ i imaju 60 bodova, a neće biti na budžetu.
– Kad budemo tačno znali koliko je studenata dalo uslov za upis, a koliko ih nije upisano na budžet, videćemo da li je moguće materijalno rešiti njihov status. Tu informaciju fakulteti treba da dostave do 5. novembra – rekao je Obradović.
Studenti traže da se, kao i dosad, svima koji su ispunili uslov omogući prelazak na budžet i da se odobri bezuslovni upis završnih godina za generaciju 2005/2006. Na spisku zahteva je i ukidanje naplate prenetih bodova iz prethodne godine i smanjenje školarina.

Zasad bez rešenja
Jučerašnji razgovori studenata u Ministarstvu nisu doneli rezultate i nastavljaju se u naredni ponedeljak. Juče su samo ponovljena obećanja da će se problem razmatrati tek kad bude poznat broj samofinansirajućih studenata koji su ispunili uslov za upis godine, a „izvisili su” i ne mogu da pređu na budžet. Ministar je, međutim, izjavio da već danas šalje inspekciju na Matematički fakultet, gde se, prema tvrdnjama studenata, neosnovano naplaćuju „preneti bodovi”.

Izvor:24 sata