Home [stipendije] Stipendija za srednjoškolce – Fondacija za naučni i umetnički podmladak

Stipendija za srednjoškolce – Fondacija za naučni i umetnički podmladak

200
0

 Republička fondacija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka raspisala je konkurs za stipendije,
na koji mogu konkurisati učenici srednjih škola, koji su postigli odličan uspeh tokom školovanja i natprosečne rezultate na međunarodnim i republičkim takmičenjima i olimpijadama znanja, osvajanjem jednog od prva tri mesta. Zainteresovani kandidati podnose prijavu za testiranje i dodelu stipendija Republičkoj fondaciji za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Beograd, Zahumska 14. Prijave za stipendiju sa potrebnom dokumentacijom podnose se do 25. oktobra 2008. godine.

Republička fondacija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka osnovana je 1987. godine sa ciljem da odgovarajućim stipendijama i drugim vidovima materijalne podrške i druge pomoći podstiče rad i razvoj izuzetno obdarenih učenika srednje škole i studenata osnovnih, master, doktorskih i specijalističkih akademskih studija u Republici Srbiji.

Osnivači Fondacije su Skupština Republike Srbije, Ministarstvo za prosvetu i sport, Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj i Ministarstvo kulture.Sredstva za rad Fondacije obezbeđuju osnivači. Fondacijom upravlja Upravni odbor.

U okviru Fondacije postoji pet saveta nauka i umetnosti koji imaju širok delokrug rada. Saveti utvrđuju predlog odluke za izbor novih stipendista i za nastavak stipendiranja postojećih stipendista, odlučuju o dodeli sredstava za njihovo stručno usavršavanje, i učestvuju u rešavanju drugih pitanja od značaja za dalji razvoj i stručno usavršavanje stipendista.

Osnovni vid materijalne podrške koju Fondacija obezbeđuje stipendistima je stipendija. Dodeljuje se za 12 meseci i nepovratna je. Ukoliko je stipendista ispunio odgovarajuće uslove, stipendija mu se obnavlja u narednoj godini bez ponovnog konkurisanja.

Pored stipendije, Fondacija obezbeđuje sredstva za participaciju troškova odlaska stipendista na stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, za učešće na naučnim i umetničkim skupovima i za realizaciju naučnih i umetničkih projekata, kao i za učenje tečajeva stranih jezika. Stipendisti Fondacije su oslobođeni plaćanja troškova za master studije, specijalističke akademske studije i doktorske akademske studije. Fondacija svake godine početkom septembra objavljuje konkurs za izbor nove generacije stipendista.

Ovde možete preuzeti
Konkurs za 2008/09. godinu
Prijavu za konkurs