Home [njuz] Reanimacija Bolonjske deklaracije

Reanimacija Bolonjske deklaracije

41
0

 Da nije u proceduri Predlog za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, ove godine fakulteti bi opusteli
Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanika liste „Za evropsku Srbiju” Jagode Jorge na Predlog za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, kojim se za prelazak na budžetsko finansiranje, pored bodova, predviđa i rangiranje studenata.Jorga je novinarima u parlamentu danas potvrdila da je amandman postao sastavni deo zakona, ali da je u javnosti došlo do pogrešnog tumačenja tog amandmana i da nema govora o diskriminaciji studenata. Student koji se sam finansira nastavlja studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ako je ostvario najmanje određen broj bodova predviđenih za tu školsku godinu, ako se rangira u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta po utvrđenom opštem aktu visokoškolske ustanove, navedeno je u tom amandmanu. Jorga je objasnila da je amandman „pokušaj da se svi studenti stave u potpuno jednaku poziciju i da se praktično poveća broj studenata koji će moći da ode na budžet”, rekla je Jorga.

Prema njenim rečima, svako ko ostvari 42 boda, bilo da je samofinansirajući ili student na budžetu, treba pod jednakim uslovima da „uđe” na budžet, ali rangiranje mora da radi fakultet.„Spuštanjem na 42 boda, mi ćemo povećati prolaznost i time i procenat studenta koji će posle moći da idu na budžet”, naglasila je ona.

Jorga je dodala i da je zakonskim izmenama formulisano stepenasto povećanje bodova do 2011. godine, kako bi se postiglo ono na šta se Srbija obavezala Bolonjskom deklaracijom, dok broj studenata koji su određeni kvotama amandmanom nije menjan. „Ideja amandmana je da se sačuva autonomija fakulteta i omogući da najbolji studenti u ’sledećem izvlačenju’ uđu među one na budžetu, ako ostvare bolji broj bodova i prosek i sve ono što utiče na rangiranje”, rekla je Jorga. „Bodovi se odnose na to koji je minimalni uslov za upis godine, ali postoje fakulteti gde je prolaznost 60 bodova i opet studenti ostanu van budžeta, jer nisu samo bodovi jedini uslov za prelazak na budžetsko finansiranje, već i rangiranje, koje ne sme da bude ničim uplivisano, osim aktima fakulteta”, rekla je ona.

Amandmanom koji je prihvaćen treba da se izbegne i kršenje drugih propisa kojima su već definisani uslovi koliko studenata može da se upise i koliko studenata će se finansirati iz budžeta.

Izmenama zakona i amandmanom koji je postao njegov sastavni deo pokušava se reanimacija „mrtvog bolonjskog procesa” do čega je došlo zbog lošeg zakona koji je prethodna vlada donela, ocenila je ona.

Jorga je kazala da bi, kada bi se takav zakon zadržao, ove godine fakulteti praktično opusteli i ne bi imali studenata. Ona je poručila studentima da iskoriste oktobarski rok i ne propuste šansu da „pređu” na budžet, dodajući da dok se ne završi oktobarski rok neće biti poznato koliki je broj studenata u pitanju.

Studenti smatraju da se ovim amandmanom menja suština predloženih zakonskih izmena, koje su imale za cilj da se olakša upis u naredne godine studija po bolonjskom procesu, zbog čega su juče protestovali ispred zgrade parlamenta i oko dva sata razgovarali sa Jorgom.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju, koji je parlament razmotrio u načelu, predloženo je postepeno povećanje broja bodova za upis u sledeću godinu studija – od 42 boda u ovoj školskoj godini do najmanje 54 bodova u školskoj 2009/10, za studente koji se finansiraju iz budžeta.

Tanjug