Home [njuz] Vlada prihvatila amandman Jagode Jorge

Vlada prihvatila amandman Jagode Jorge

51
0

 Vlada Srbije prihvatila amandman poslanice DS-a Jagode Jorge na predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, po kome će na teret budžeta preći 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata koji skupe potreban broj bodova za upis naredne godine.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanice Demokratske stranke Jagode Jorge po kome će na teret budžeta preći samo 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata, iako je prvobitno bilo planirano da svi koji skupe potreban broj bodova upišu narednu godinu o trošku države.

Narodna poslanica Jagoda Jorga juče je obećala studentima političkih nauka koji su protestovali ispred Skupštine da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi što više studenata prešlo na budžet. Međutim Vlada je u svoj zakonski predlog uvrstila i pomenuti amandman što, kako za Radio Studio B kaže predsednik studentskog parlamenta FPN-a David Bakić, nije iznenadilo studente, ali ih je učvrstilo u nameri da sutra organizuju veliki protest.

"Smatramo da je u toku velika kriza celog Univerziteta. Protestujemo pre svega da bi svim studentima koji ostvare 42 boda, a studiraju po Bolonji, bilo omogućeno da narednu godinu upišu o trošku države. Tražimo i da studenti koji studiraju po starom programu upisuju četvrtu i više godine bezuslovno jer moraju da završe studije do 2011," ističe Bakić.

On dodaje da će jedan od zahteva biti i da se odustane od naplate prenosa bodova za budžetske studente u čemu studente podržava i ministar prosvete Žarko Obradović.

Studente je podržao i bivši ministar prosvete Slobodan Vuksanović. On ističe da je, dok je bio ministar, dogovoreno da se postepeno povećava broj bodova potrebnih za upis naredne godine i da svi samofinansirajući studenti koji ostvare dovoljan broj bodova prelaze na budžet.

"Amandman je bezrazložan, nekorektan prema studentima i koči reforme visokog obrazovanja za koje je Srbija dobila zvanična priznanja od najviših međunarodnih institucija," kaže Vuksanović.

Sutrašnji protest je zakazan za 14 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, a studenti FPN-a I FON-a će u 12:30 krenuti ulicom Vojvode Stepe preko Autokomande i Slavije, a zatim i ulicom Kralja Milana i u tom periodu treba očekivati blokadu tih ulica.

Kovačević: Na Rektorskom kolegijumu se ne donose odluke

Rektor univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je da je na sednici Rektorskog kolegijuma bilo reči o tome dokle je koji fakultet stigao kada je reč o upisu studenata.

Kovačević je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da je juče održana sednica proširenog Rektorskog kolegijuma.  "To je bio prošireni kolegijum a on ne donosi odluku. Odluku donosi Senat, a Senat će biti u sredu. Prosto smo razgovarali ko je gde stigao, pošto je upis u toku. Svi fakulteti upisuju studente koji zadovoljavaju zakonske uslove i sad čekamo da se izglasa izmena Zakona o visokom obrazovanju", naveo je on.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović apelovao je na fakultete da produže upisni rok do 1. novembra.

Kovačević je ocenio da će usvajanjem izmena i dopuna zakona biti ublaženi upisni kriterijumi.  "Ovi uslovi su povoljni za studente. Oni su usaglašeni sa studentima i bodovi su određeni u dogovoru sa studentima. U tome su učestvovali svi relevantni faktori – Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Ministarstvo prosvete, Rektorski savet KONUS-a i šefovi studentskih parlamenata", kazao je on.

Skupština Srbije trebalo da usvoji izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima bi se većem broju studenata omogućio upis u narednu školsku godinu.

Prema tom zakonskom predlogu za upis u narednu godinu studentima koji studiraju po Bolonjskoj deklaraciji bilo bi dovoljno 42 umesto sadašnjih 60 bodova.

Izvor:Studio B