Home [zabavnik] Mašina na vetar pokreće automobile

Mašina na vetar pokreće automobile

45
0

 U okviru Tesla festa, Međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest 2008, u galeriji „Macut“ na Spensu do 15. oktobra posetioci mogu pogledati preko 350 pronalazaka, inovacija, novih proizvoda, tehnologija i projekata od oko 150 individualnih pronalazača, mladih talenata, studenata, preduzetnika, škola, fakulteta, instituta i preduzeća iz Srbije, Rusije, Irana, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Nemačke i Slovenije.

– Ove godine na „Tesla festu“ imamo veći broj izlagača iz inostranstva, prvi put tu je i delegacija iz Irana koja je izložila svoje inovacije. Novina je i to što prvi put imamo izlagače iz oblasti zdrave ishrane i zdravog načina života, a kao i svake godine imamo inovacije iz oblasti medicine, tehničkih struka, mašinstva, solarne energije i mnoge druge – kaže Jelena Mandarić, sekretar „Tesla festa“.

Omid Davoodi, jedan od devetočlanog tima pronalazača iz Irana, koji je do sada učestvovao na sličnim sajmovima inovacija u Rusiji, Rumuniji i Nemačkoj, na Tesla festu izložio je svoju automatsku mašinu, pod imenom „Beating heart“, koja se pokreće na vetar.

– Mašinu pokreće isključivo slobodna energija vetra, što znači da nisu potrebni dodatni izvori energetskog napajanja iz fosilnih goriva, nuklearne energije ili elektriciteta, a to je veoma bitno pošto ne zagađuje okolinu. Može se koristiti za pokretanje motocikala, automobila, električnih generatora, vodenih pumpi i drugih mašina, a kada se jednom pokrene, automatski dalje sama sebe puni – objasnio je Omid Davoodi.

Tokom festivala biće održana međunarodna izložba inovacija, novih proizvoda i tehnologija, izložba stvaralaštva mladih talenata, izložba industrijskog dizajna, berza pronalazaka, seminar o zaštiti intelektualne svojine, međunarodna radio konferencija „Teslino planetarno poselo“, promocija dokumentarnog filma o Milutinu Milankoviću i međunarodna trka golubova pismonoša na relaciji Novi Sad – Banjaluka. Međunarodni žiri će autorima i izlagačima dodeliti zlatne, srebrne i bronzane plakete za najuspešnija rešenja, kao i „„Gran pri Tesla festa“ za najuspešniju inovaciju.

Izvor:danas