Home [njuz] Pozorišni Oskar Biljani Srbljanović

Pozorišni Oskar Biljani Srbljanović

55
0

biljana srbljanovicSrpska dramska spisateljica Biljana Srbljanović i letonski reditelj Alvis Hermanis primiće 29. aprila u Solunu prestižne nagrade Nova pozorišna realnost za 2007. godinu.
Nagrade će im biti uručene u okviru manifestacije Premio Europa koja se održava od 26 – 29. aprila u Solunu.

Premio Europa je najznačajnija međunarodna pozorišna nagrada, ustanovljena 1990. godine, uz podršku Evropske komisije i Saveta Evrope, kao i najznačajnijih svetskih pozorišnih asocijacija (Evropske teatarske unije, Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, Evropske teatarske konvencije, Međunarodnog pozorišnog instituta…).

Nagrada se dodeljuje u dve kategorije: za životno delo (Premio Europa za pozorište) i umetnicima novog senzibiliteta, a koji su u punoj stvaralačkoj snazi (Premio Europa Nova pozorišna realnost).

Ove godine će nagrada za životno delo biti dodeljena nemačkom reditelju Peteru Cadeku i kanadskom piscu, reditelju i glumcu, Roberu Lepažu.

Program manifestacije Premio Europa sastoji se od završne ceremonije uručenja nagrada i višednevnih prezentacija nagrađenih umetnika.

U okviru manifesticije izvode se njihove predstave, organizuju tribine, javni intervjui i scenska čitanja.

Jugoslovensko dramsko pozorište će ovim povodom izvesti predstavu Skakavci Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, a stvaralaštvo autorke biće predstavljeno i na međunarodnoj tribini koju vodi Ivan Medenica. U okviru ove tribine francuski glumac i reditelj Andre Vilms (poznat našoj publici s Bitefa, iz predstave Eraritjaritjaka – Muzej fraza), čitaće delove iz različitih autorkinih drama.

Pre Biljane Srbljanović, najveću pozorišnu nagradu u ovoj kategoriji dobili su i autori kao što su: Tomas Ostermajer, Kristof Martaler, Hajner Gebels, Anatolij Vasiljev, Eimuntas Nekrošijus, Jožef Nađ.