Home [stipendije] NASA u potrazi za vanzemaljcima

NASA u potrazi za vanzemaljcima

44
0

 Američka nacionalna agencija za istraživanje kosmosa (NASA) planira da raširi svoju delatnost u potrazi za vanzemaljskim civilizacijama, za šta je izdvojila sredstva za stipendije istraživača koji će pokušati da otkriju život na planetama koje se nalazi izvan Sunčevog sistema.

Stipendija nosi ime Karla Sagana, jednog od osnivača američkog planetarnog društva, čuvenog astrofizičara i popularizatora kosmičkih istraživanja. Četiri ili pet stipendija u iznosu od po 60.000 dolara biće dodeljivane jednom godišnje.
Istraživači najvišeg stepena obrazovanja radiće na podacima koje NASA treba da dobije od kosmičkog teleskopa "Kepler", koji će moći da "opiše" do 100.000 zvezda, a čije je lansiranje planirano naredne godine, navodi agencija Itar taš.
Naučnicima je do sada poznato više od 300 egzoplaneta (planeta koja ne obilazi Sunce) koje se nalaze u 246 planetranih sistema.
"Na kojoj od njih ima života je pitanje na koje treba da se odgovori u budućnosti", rekao je direktor Instituta NASA Čarls Bejman, dodajući da "veruje da je nauka 21. veka u stanju da na to da odgovor".

IZvor:Beta