Home [zabavnik] Otkriven spomenik Bob Marlija u Banatskom Sokolcu

Otkriven spomenik Bob Marlija u Banatskom Sokolcu

124
0

 Spomenik rege legendi Bob Marliju otkriven je na završnoj večeri festivala Rock Village u Banatskom Sokolcu, 23. avgusta. Činu otkrivanja spomenika prisustvovali su Dado Topić, Neša Galija i Jovan Matić iz Del Arno Benda. Sam čin otkrivanja spomenika Bob Marliju protekao je u prikazivanju filma o njegovom životu i čitanju delova poruke koju je poslao Ministar kulture Jamajke.

U poruci koju potpisuje ministar Olivia Grange se navodi: ‘Veliko zadovoljstvo donela nam je informacija koju smo nedavno primili – da će spomenik najvoljenijem sinu Jamajke, znamenitom Bob Marliju, biti podignut i otkriven na Festivalu u Srbiji. Ovo zadovoljstvo pomešano je sa prijatnim iznenađenjem u saznanju da u Srbiji postoje poštovaoci rege muzike koji cene Bob Marlija toliko, da su postali prvi građani u Evropi, koji su na ovaj način ukazali priznanje i čast velikom rege pesniku. Mi na Jamajci smo izuzetno ponosni na Bob Marlija i njegov rad na širenju poruka Mira i Ljubavi, kroz zvuke regee muzike. Ovaj jedinstveni Rege Ambasador kroz svoju muziku nije prenosio samo poruke pravedništva. Prenosio je duh ove predivne zemlje, sunca, plaža, planina i naročito – toplinu njenih ljudi. Nikada pre, a ni kasnije, nije bilo pevača poput Bob Marlija… Danas, ljudi u Srbiji, zemlji za koju je malo Jamajčana čulo, odaju počast Bob Marliju podužući mu spomenik. Govoreći u ime naroda Jamajke, mogu reći da se osećamo počastvovanima jer, ukazujući počast Bob Marliju, vi ukazujete počast svim Jamajčanima.’

Otkrivanje spomenika izazvalo je i veliku pažnju svetskih medija pa je o ovom događaju pisao i magazin NME, BBC i novinska agencija Reuters.

Skulpturu Bob Marley-a je izradio akademski vajar Davor Dukić koji je odabran na konkursu festivala. Skulptura regee ikoni izraz je divljenja za muzičko delo koje je ostavio iza sebe, ali i za humani doprinos u borbi za slobodu, ravnopravnost i jednakost. Sloboda, međuljudska tolerancija i jednakost su ideje kojima se Rock Village vodimo. Organizatori samatraju da muzički velikan koji je kroz svoje stihove promovisao nenasilnu – mizičku borbu za jednaka prava za ljude, ličnost koja je uspela da se iz jamajčanskog geta vine u svetsku muzičku elitu, čovek kome su Ujedinjene nacije dodelile medalju za mir u Trećem svetu, zaslužuje da nas njegov lik stalno podseća na univerzalne vrednosti. Ovaj "borac za mir sa gitarom u ruci" podsećaće nas da se svi konflikti mogu rešavati mirnim putem, i da je muzika uneverzalni jezik koji povezuje sve ljude sveta.

Na festivalu su na zatvaranju nastupili Del Arno Bend i veterani rege zvuka sa Jamajke Ras Abraham i Irie Vibes ali je festival prekinut zbog jakog nevremena i nastup sastava Partibrejkers nije održan. Prvog dana festivala nastupili su Atomsko sklonište, Van Gogh i Irina & Storm.

Fotografije spomenika možete pogledati na sajtu festivala http://www.rockvillage.org.

Izvor:Kontra