Home [njuz] Studenti “ortački” iznajmljuju stanove

Studenti “ortački” iznajmljuju stanove

36
0

 Studenti iz unutrašnjosti, koji studiraju u Beogradu ne iznajmljuju sobe, već se uglavnom udružuju i uzimaju stanove po ceni od najmanje 200 evra mesečno u širem centru grada. Stranci daju i do 2.500 evra mesečno za luksuzne stanove na Dedinju i Vračaru.

Za ''pristojnu'' garsonjeru ili jednosoban stan u širem centru Beograda, gde se nalazi većina fakulteta, potrebno izdvojiti najmanje 200 evra mesečno, izjavio je Srđan Lončarević, vlasnik agencije za nekretnine "Slavija".

"Reč je o stanovima koji su uslovni, a ne o podrumima ili potkrovljima koja prokišnjavaju'', rekao je Lončarević i dodao da se tek od septembra ''navala'' studenata, koji se uglavnom udružuju kako bi iznajmili dvosobne stanove od oko 300 evra, jer je takav način stanovanja najisplativiji.

Direktor agencije ''Terazije'' Petar Milojković izjavio da je iznajmljivanje studentskih soba ''prošlost, jer se 'akademcima' ne isplati da, primera radi, stanuju kod neke starice koja će da proverava kada su uključili bojler".

Milojković je rekao da studenti, uglavnom, traže stanove u ''krugu dvojke'', ali i na Voždovcu, Novom Beogradu i Karaburmi, da bi bili što bliže fakultetima.

Prema njegovim rečima, previše niske cene iznajmljivanja nekretnina u oglasima su najčešće lažne, jer neke agencije ne naplaćuju uslugu po realizaciji, već unapred traže mesečnu članarinu, pa tako za sobu u Bulevaru kralja Aleksandra je potrebno mesečno izdvojiti 100 evra po krevetu, sa uračunatim troškovima stanovanja, koliko i za stanovanje u sobi u Cvijićevoj ulici, ali bez upotrebe telefona, s tim što u taj iznos nije uračunat izdatak za struju koja se posebno plaća.

Za male stanove u delovima grada udaljenim od centra potrebno izdvojiti 150 evra mesečno, a za dvosobni stan od 200 do 300 evra, dok stranci najčešće traže veće stanove od 60 do 160 kvadrata, u Novom Beogradu, na Senjaku, Dedinju i Vračaru, koji koštaju između 500 i 2.500 evra mesečno.

Izvor:RTS