Home [njuz] Teške torbe, kriva kičma

Teške torbe, kriva kičma

67
0

 Prema nalazima sistematskih pregleda, više od jedne trećine učenika i studenata ima nepravilno držanje. Đačke torbe su preteške.
Oko 40 odsto ima jače izraženu deformaciju stopala, a deformacije kičme su češće kod devojčica. Ortopedi preporučuju da dete ne nosi školsku torbu težine veće od 15 odsto od telesne, što znači da dete teško 20 kilograma može da nosi tri kilograma bez opasnosti po zdravlje.

Lekari preporučuju da se pri kupovini školske torbe vodi računa da bude lagana, anatomski oblikovana i napravljena od materijala koji ne propušta kišu koja bi mogla da uništi knjige u torbi, a dno treba da bude od tvrđeg materijala da ne bi od težine knjiga brzo puklo.

Težini đačke torbe doprinosi i njena veličina, a napadno reklamirane velike pernice koje su pune suvišnog pribora, olovaka i flomastera nekada su teške i kilogram.

Nastavnici mogu olakšati život školarcima tako što u školskom ormaru mogu da ostave nekoliko praznih polica za knjige učenika, tako da bi đaci kući nosili samo knjige koje su im potrebne za naredni dan i one koje su im potrebne za učenje.

Stručnjaci smatraju i da pri odabiru svezaka treba svakako preporučiti one manjeg formata, odnosno A5 a ne A4, iako većina profesora zahteva velike sveske, a ilustracije radi, šest velikih svezaka dvostruko je teže od šest malih – 1,5 u odnosu na 0,70 kilograma.

Izvor:B92