Home [njuz] Maturantski panoi moljcima na izvol’te

Maturantski panoi moljcima na izvol’te

43
0

 Nakon što završe srednju školu, učenici se slikaju za panoe, koje potom stave u novosadske izloge gde god im to vlasnik dozvoli. I ove godine novosadski maturanti nastavili su tradiciju. Lica tek svršenih srednjoškolaca krase izloge novosadskih radnji, biblioteka i kafića nekoliko nedelja, a ponekad se nedelje pretvore u mesece. Ostaju prepušteni na grickanje moljcima. Najveći broj panoa uklone sami učenici, a o sudbini preostalih brinu oni koji su pristali da ih izlože.

– Pokazalo se da učenici ostavljaju panoe uglavnom do septembra, kada i dođu po njih. Međutim, ako ih zaborave ili ne mogu da se dogovore ko će ih preuzeti, početkom nove školske godine, sklanjamo ih u pomoćnu prostoriju i čuvamo nekoliko godina. Ako se i tada niko ne pojavi, uništimo ih, a lepe ramove na koje su kačeni zadržimo – izjavio je Danilo Kabić, bibliotekar Gradske biblioteke u Dunavskoj 1, u kojoj najveći broj panoa pripada Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj".

Slična sudbina je s panoima i u ostalim izlozima, a u zlatari "Šiket" kažu da su dosad na smenu stavljali različite panoe jer nisu imali mesta za sve koje su primili.

Saznajemo da mesto za panoe najlakše dobijaju maturanti čiji roditelji rade u prodavnicama ili ustanovama koje imaju izlog, ali to nije pravilo. Decenijski običaj mladih da kraj svog školovanja ovekoveče na što originalniji način putem panoa poštuju uglavnom svi kojima se oni obrate

Izvor:Gradjanski