Home [ volontiranje ] Interakcija – Zlatibor 08

Interakcija – Zlatibor 08

58
0

 Međunarodni studenstki filmski kamp, Interakcija – Zlatibor 08, treći zaredom, ove godine biće održan od 4. do 21. avgusta, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Učestvuje dvadeset studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže iz četrnaest zemalja – Meksika, Čilea, Kanade, Irana, Rusije, Rumunije, Turske i drugih. Nijh je, od 95 prijavljenih iz 36 zemalja sveta, odabrala stručna međunarodna selekciona komisija.

Prema rečima Dejana Petrovića, ispred Filmarta, nezavisnog filmskog centra koji je pokretač i organizator Interakcije, u prethodne dve godine 90 odsto kampa pokazalo se dobrim, pa su ove godine unete neznatne korekcije. Interakcija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva za dijasporu i austrijskog Kulturkontakta. Tu su i stari partneri – opštine Čačak, Užice i Čajetina, kao i Turistička organizacija Srbije. Program se sastoji iz četiri dela. Prvi je projekat nastanka filmova koji se odvija u dve faze. Od 4. do 10. avgusta, studenti podeljeni u četiri ekipe borave u četiri grada zapadne Srbije sa vodičima i biraju i snimaju svoje teme u okviru ovogodišnje zadate teme kampa – "Mladi". Od 11. avgusta, filmovi se montiraju na Zlatiboru. Paralelno, od 11. do 19. avgusta, u centru Zlatibora svakog dana od 19 do 23 sata, svoju kulturu predstavljaju učesnici iz tri različite zemlje i taj program, pod nazivom Interšator, odvija se u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama zemalja iz kojih dolaze učesnici kampa. Interscreen je program koji se odvija od 13. do 18. avgusta u hotelu Palisad, od 21 do 23 sata, a u okviru njega biće projekcije filmova studenata ovdašnjih akademija, kao i izbor najboljih filmova iz prethodne školske godine na festivalu CILECT – međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola. Sve vreme sa studentima u ulozi supervizora i pomoćnika biće i profesor dokumentarnog filma Dragan Elčić.
Filmovi nastali na ovogodišnjem kampu biće prikazani 19. avgusta na Zlatiboru, a zatim po dolasku studenata u Beograd, gde će posetiti neke kulturne institucije među kojima i Arhiv Kinoteke, 21. avgusta filmovi će biti prikazani i u Beogradu. Projekcije će biti organizovane i u gradovima u kojima su filmovi nastali, kao i na festivalima ukoliko za njih budu izabrani, a zahvaljujući Ministarstvu dijaspore, i u kulturnim centrima i ambasadama u inostranstvu. Svake godine na kamp se prijavi veliki broj studenata iz dijaspore, pa ove godine njih troje učestvuje pod pokroviteljstvom Ministarstva, a od domaćih studenata takođe je odabrano troje sa ovdašnjih akademija. Filmovi nastali na Interakciji biće prikazani i na nekim televizijama. Na prethodna dva kampa, istakao je Petrović, nastalo je ukupno osam filmova, a dva od njih nagrađena su na festivalima što dokazuje kvalitet rada na kampu. Da je u pitanju istinska interakcija dokazuje ne samo saradnja studenata u okviru kampa, već i nakon njega, kao i to neki od njih dolaze ponovo. U ime želje da i ovogodišnji kamp bude uspešan, nazdravio je jedan od prvih pristiglih učesnika, Nicolas Superby Aguirre iz Čilea, budući kamerman i direktor fotografije. On je na jučerašnjoj konferenciji izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju, rekavši da bi svako ko se bavi filmom voleo da učestvuje na ovakvom kampu, kao i da bez obzira na to što su naše dve zemlje prilično udaljene, već sada vidi mnogo sličnih ideja i stavova po pitanju života.

Izvor:danas