Home [ volontiranje ] U rezervatu Bara Zasavica tri kampa za mlade

U rezervatu Bara Zasavica tri kampa za mlade

49
0

 U rezeravatu prirode Bara Zasavica, koji je nedavno dobio još jedno priznanje, proglašenjem za močvarno stanište od svetskog značaja, ovih letnjih dana vrveće od mladih, izjavio je direktor rezervata Slobodan Simić.

U rezervatu je juče počeo tradicionalni kamp društva "Josif Pančić, koji okuplja studente biologije Prirodno-matematickog fakulteta u Novom Sadu, koji će tu proučavati floru i faunu. Koliko su oni u tome uspešni govori činjenica da ne prođe kamp, a da oni ne otkriju neku novu vrstu biljnog i životinjskog sveta, za koju se nije znalo da je tu nastanjena.

Prvi put se u Zasavici organizuje i međunarodni arheološki kamp "Sirmium 2008", koji će trajati od 30. jula do 8, avgusta. Kako je izjavio starešina mitrovačkog izviđačkog odreda "Boško Palkovljević-Pinki" Mile Kočić, kamp će okupiti 75 skauta, ljubitelja arheologije.

Osim iz Srbije, učesnici kampa biće i izvidači iz Velike Britanije (Velsa), Bosne i Hercegovine i Mađarske. Kamp se organizuje zahvaljujući finasijskoj podršci Ministrastva omladine i sporta, kroz program jačanja kapaciteta udruženja mladih.

Kroz kreativne radionice, oni će saznati kako su Rimljani u drevnom Sirmijumu, na čijim je ostacima podignut najveći sremski grad, kovali novac, ili izrađivali mozaike. Predviđeno je i da izviđači-arheolozi učestvuju i u uređenju lokaliteta Sirmijuma.

Već 4. avgusta počinje šesti međunarodni radni kamp. Na uređenju Zasavice, pravog dragulja hiljdama godina netaknute prirode, koji pobuđuje sve veće interesovanje,ove godine učestovaće 10 mladih i to iz Italije, Španije, Ukrajine, Poljske i Češke.

Izvor:RTV