Home [njuz] Letovanje u studentskim domovima privlačno samo strancima

Letovanje u studentskim domovima privlačno samo strancima

37
0

 Tokom leta studentski domovi su uglavnom prazni, jer studenti nemaju interesa da ih plaćaju po ekonomskim cenama, propisanim za taj period. Pomoćnik direktora Studentskog centra "Novi Sad" Steva Lazarević pojašnjava da republika tada ne dotira studente, već oni plaćaju takozvanu recepciju.

– Za rekonvalescente, studente s posebnim potrebama, obezbedili smo da plaćaju redovnu cenu koju plaćaju tokom školske godine – navodi Lazarević.

On takođe kaže da će tokom leta uvek dežurati jedan studentski restoran, a tzv. velika menza biće opremljena novim stolovima i stolicama, što će podići nivo ishrane studenata.

– Oni koji ostaju uglavnom su zaposleni, pa mogu da plate boravak u domovima – priča nam jedan od studenata Ekonomskog fakulteta. Radi se o malom broju studenata, kojima život tokom leta svakako nije privlačan, ali, s obzirom na to da rade, odlučuju se da ostanu. Ipak, većina njih, poput ovog studenta, odlazi kućama ili na godišnje odmore, a vraćaju se krajem avgusta, kad počinju ispitni rokovi.

– To mi je jedina prilika da odem kod mojih, jer retko odlazim kući, s obzirom na to da sam apsolvent i da želim da studije što pre privedem kraju – kaže naš sagovornik N. M.

Tokom leta, usled raznih manifestacija, u studentskim domovima će boraviti veliki broj studenata iz inostranstva.

– Već u ponedeljak u domove je pristiglo 450 studenata u organizaciji Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i oni će učestvovati na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u košarci, koje će trajati nedelju dana – navodi pomoćnik direktora. Oni će biti smešteni u domovima A i B. U okviru Međunarodne letnje škole srpskog jezika, koju svake godine organizuje Filozofski fakultet, u domovima boravi 50 gostiju.

Letnju praksu organizovaće i Savez studenata Medicinskog fakulteta za 40 studenata koji će takođe biti smešteni u studentskim domovima. Prema Lazarevićevim rečima, slovački folklorni centar "Krajan" rezervisao je 40 mesta u domu.

Tu je i niz drugih studentskih organizacija, poput AISEC-a, i fakulteta (Pravni, PMF i drugi) koji će tokom jula i avgusta organizovati susrete, dok će svi učesnici boraviti u studentskim domovima.

Počela je i adaptacija studentskog doma "23. oktobar" (Cesarec), koji bi trebalo da se završi do početka nove školske godine. Prema rečima Steve Lazarevića, radovi na domu "Feješ Klara" odloženi su do daljeg zbog nedovoljno novca.

– Odlučili smo se za ovaj dom zbog lošeg grejanja, dok "Feješ Klara" ima gradsko grejanje – navodi Lazarević. On kaže da radovi na novom domu, koji se nalazi na Limanu iza domova A i B, teku po predviđenom planu.

Izvor:Gradajanski