Home [njuz] Biće u septembru mesta i za glumce

Biće u septembru mesta i za glumce

36
0

 Na državnim fakultetima i visokim strukovnim školama Srbije danas se završava prvi rok za upis u prvu godinu studija u školskoj 2008/9. Za preostala slobodna mesta svršeni srednjoškolci moći će da konkurišu u drugom, koji će se organizovati od 1. do 19. septembra. Kandidati će prijave i dokumenta podnositi 1. i 2. septembra, prijemni ispiti su 3, 4. i 5. septembra, po rasporedu koji utvrde sami fakulteti, odnosno visoke škole. Iako će broj mesta preostalih za drugi krug biti poznat tek za dan-dva, sigurno će ih biti na većini novosadskih fakulteta, ali samo na pojedinim studijskim programima.
Do sad su broj slobodnih mesta objavili subotički Građevinski fakultet – 69 (47 na budžetu) i Učiteljski na mađarskom nastavnom jeziku – 20 (12 budžetskih).

Po rečima dekana Akademije umetnosti prof. Dušana Todorovića, u prvom upisnom roku sva mesta su popunjena na Departmanu likovnih umetnosti, gde je bila velika konkurencija.
Za septembar je ostalo nešto mesta na Departmanu dramskih umetnosti (gluma i dizajn svetla), te nekim studijskim programima muzičke umetnosti.

Medicinski fakultet popunio je sva mesta na integrisanim studijama medicine, stomatologije i farmacije i akademskim studijama zdravstvene nege, a za septembar su preostala 42 budžetska mesta na strukovnim studijama specijalne rehabilitacije i edukacije i 25 samofinansirajućih na studijama zdravstvene nege.
Na ovom fakultetu septembar je, tradicionalno, rok za upis na studije medicine, stomatologije i farmacije na engleskom, gde je 60 mesta za brucoše koji plaćaju školarinu.

Sasvim sigurno, u drugom krugu upisa mesta će biti na pojedinim studijskim programima Poljoprivrednog, Filozofskog, Tehnološkog, FTN i PMF u Novom Sadu, Ekonomskog u Subotici, TF „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu i Pedagoškog u Somboru.

Od devet visokih strukovnih škola u Vojvodini opet je najveći pritisak u novosadskoj Visokoj vaspitačkoj, gde je u prvom roku „planulo“ svih 175 indeksa.

Novosadska visoka tehnička, kako nam je potvrdio direktor prof. dr Božo Nikolić, upisala je oko 360 brucoša, dok će stotinak slobodnih mesta (30 budžetskih) ponuditi u septembru.

Izvor: Dnevnik