Home [zabavnik] Bil Gejts zreo za penziju

Bil Gejts zreo za penziju

56
0

 Bil Gejts, koji je pre tri decenije napustio Univerzitet Harvard da bi osnovao Microsoft, napušta čelo svoje kompanije da bi se u potpunosti posvetio filantropiji. Majkrosof je sa njim na čelu postao najveća kompanija za proizvodnju softvera na svetu i teško je zamisliti kako će sada bilo ko moći da nastavi tamo gde je on stao, navodi Asošijejted pres. 52-godišnji Gejts će ostaviti svoje životno delo na razvijanju softvera da bi usmerio svu svoju energiju u nalaženje vakcina ili obezbeđivanje malih kredita za projekte u zemljama u razvoju.

Kao najveći deoničar kompanije, Gejts koji nije više najbogatiji čovek na svetu, pošto su ga pretekli investitor Voren Bafet i meksički tajkun za telekomunikacije Karlos Slim, ostaće predsednik firme i radiće na specijalnim tehnološkim projektima.

Njegov udeo od 8,7 odsto u Microsoftu je procenjen na 23 milijarde dolara.

Gejts koji potiče iz ugledne i imućne advokatske porodice u Sijetlu, programirao je svoj prvi kompjuter sa 13 godina, napravivši sistem za raspored časova za svoju srednju školu u Sijetlu.

U toj školi je sreo dve godine starijeg Pola Alena sa kojim je osnovao Microsoft, nazivajući kompaniju prema njenoj misiji da proizvodi softver za mikrokompjutere.

Tokom dve godine na Harvardu većinu deo vremena je proveo u maratonskim sesijama programiranja ili igri pokera koja bi potrajala celu noć, a zatim je napustio studije i osnovao kompaniju sa Alenom.

Na Harvardu se upoznao i sa Stivom Balmerom koga je kasnije uspeo da ubedi da napusti biznis školu i da se pridruži Microsoftu. Balmer je sada glavni direktor Microsofta.

Prva prekretnica u Gejtsovoj novoosnovanoj firmi desila se 1980. kada su on i njegove ležerno obučene kolege potpisale ugovor da naprave operacioni sistem koji je su nazvali MS-DOS, za lični kompjuter koji je razvijao IBM.

Microsoft je ušao na berzu 1986. godine i za godinu dana cena njegove deonice je toliko porasla da je tada 31-godišnji Gejtsa postao najmlađi milijarder.

Izvor:B92