Home [njuz] Do diplome, “danke” i “tenk ju”

Do diplome, “danke” i “tenk ju”

48
0

 Do septembra 2009. godine, dvadeset osnovnih i srednjih škola u Vojvodini uvešće dvojezični rad u nastavni program. Učenici će od šestog razreda osnovne i drugog razreda srednje škole moći da slušaju predmete na engleskom, nemačkom, francuskom i ruskom jeziku, ali i na jezicima nacionalnih manjina Vojvodine.

– Cilj nam je da, uvođenjem dvojezičnog programa u škole, pružimo deci mogućnost da idu u korak sa mladima u Evropi i da školu završe sa znanjem najmanje dva strana jezika – rekao je Zoltan Jegeš, pokrajinski sekretar za obrazovanje i kulturu, u utorak na konferenciji za štampu u Izvršnom veću Vojvodine. – Želimo da, ovim programom, razvijemo multikulturalizam u Vojvodini i da učenicima, kojima je maternji jezik srpski, omogućimo bolje upoznavanje sa jezicima nacionalnih manjina.
Projekat Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu pod nazivom “Ogledni program bilingvalnog rada u osnovnim i srednjim školama i AP Vojvodini” podrazumeva da minimum 25 procenata gradiva bude organizovano na stranom jeziku. U saradnji sa izdavačkim kućama u Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Sekretarijat je obezbedio udžbenike potrebne za realizaciju ovog programa.
– Poznavanje sranih jezika ne treba da bude samo ekskluzivno pravo pojedinaca nego dostupno svim mladima – naglasila je Jelena Ilić, profesor i predstavnik Britiš Kancila.
Više od sto nastavnika stranih jezika, iz dvadeset škola, koje su podžale ovakvu vrstu obrazovnog sistema, učestvovaće na stručnom seminaru u subotu, u Gimnaziji “Isidora Sekulić” u Novom Sadu – najavljeno je na konferenciji. Svečanom skupu u subotu, povodom promocije ovog programa u Skupštini AP Vojvodine, prisustvovaće ambasadori Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Austrije, kao i Mađarske, Slovačke, Rumunije i Hrvatske, a skup će otvoriti predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić.

MAĐARSKI
U Pokrajinskom sekretarijatu kažu da, posle engleskog, najveće interesovanje među učenicima vlada za slušanjem nastave na mađarskom jeziku.

Izvor:novosti