Home [treninzi] Program mladih lidera u Srbiji

Program mladih lidera u Srbiji

54
0

 Beograd – Program jednomesečnog boravka srednjoškolaca iz Srbije u SAD omogućio je mladim ljudima sticanje mnogih praktičnih znanja o civilnom društvu koje će im veoma pomoći u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tijana Morača iz Građanskih inicijativa. Cilj projekta koji realizuju Inicijative, organizacija World Learning iz Vašingtona i Ambasada SAD u Beogradu, jeste jačanje aktivizma mladih kroz sticanje liderskih veština, timski rad, upoznavanje sa obrazovnim sistemom i političkim i kulturnim životom u SAD, da bi po povratku u Srbiju mogli da učestvuju u kreiranju omladinske politike u svojim lokalnim zajednicama. Pored mogućnosti putovanja učenika srednjih škola iz Srbije, program predviđa i posetu njihovih vršnjaka iz SAD kako bi razmenili iskustva i zajednički doprineli podizanju građanske svesti i poboljšanju života mladih u Srbiji.

Maja Branovački iz Sente, nakon povratka u Srbiju je sa svojim vršnjacima organizovala više akcija, čiji cilj je bio "informisanje i uključivanje mladih ljudi u zajedničko rešavanje problema."

– Koncertom na kojem su nastupali srpski i mađarski bendovi i druženjem s našim vršnjacima Mađarima, pokušali smo da ukažemo na prednosti života u multikulturnoj sredini. Takođe smo pokrenuli akciju reciklaže i sortiranja otpada, kao i informisanja učenika o značaju očuvanja životne sredine. Pored toga, novcem koji smo skupili na humanitarnom koncertu koji smo takođe organizovali uspeli smo da obezbedimo nameštaj i igračke za dečju bolnicu u Senti – istakla je Branovački.

Njena vršnjakinja Tanja Ivanović iz Bajine Bašte takođe je uspešno primenila znanje iz SAD na rešavanje problema u svojoj zajednici.

– S obzirom na to da Bajina Bašta ne pruža mnogo mogućnosti mladim ljudima, potrudili smo se da organizujemo sportske turnire, a od prikupljenog novca kupili smo sportsku opremu za našu školu. Humanitarnim koncertom pomogli smo i sugrađanki kojoj je neophodna transplantacija srca. Otvaranjem foruma na zvaničnom Internet sajtu našeg grada, otvorili smo diskusije o načinima unapređenja života mladih – objasnila je Ivanovićeva.

U programu mladih lidera od januara prošle godine učestvovalo je 67 srednjoškolaca i odraslih koji rade s mladima. Uključeno je pet opština u Srbiji – Kikinda, Senta, Bajina Bašta, Palilula i Prijepolje.
  0   
Izvor: Danas