Home [njuz] Ispiti u roku, pa prelazak na budžet

Ispiti u roku, pa prelazak na budžet

80
0

 Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Mako obećao je juče studentima prve godine tog fakulteta da će podržati njihov zahtev Ministarstvu prosvete da se svima koji polože sve ispite u roku, omogući da drugu godinu upišu u statusu studenata finansiranih iz budžeta.

To su agenciji Beta preneli studenti koji su učestvovali u razgovoru sa dekanom. Dekan Vladimir Mako nije bio dostupan za izjavu. Odluka o rangiranju studenata kojom bi se prelazak na budžetsko školovanje omogućio samo za 20 odsto studenata koji polože sve ispite, bila je glavni razlog studentima arhitekture da prošlog petka protestuju zatvorivši na dvadesetak minuta Bulevar kralja Aleksandra.
Studenti smatraju da je reč o diskriminaciji jer je na svim fakultetima 60 ESP bodova dovoljan uslov za prelazak na budžet, a takva praksa važila je do ove godine i na arhitekturi.

Kako su preneli studenti koji su učestvovali u razgovoru, dekan je podržao i zahtev da svi studenti koji osvoje potrebnih 180 ESPB kredita, nastave master-akademske studije u statusu budžetskih studenata bez rangiranja. Dogovoreno je da zahteve Ministarstvu prosvete Srbije zajednički formulišu i zvanično upute studenti i fakultet.

Drugi zahtev studenata koji su u petak organizovali protest bio je i da im uprava fakulteta dostavi finansijski izveštaj o poslovanju, ali im je nezvanično rečeno da je to „poslovna tajna“. Finansijske izveštaje nekoliko fakulteta, među kojima je i Arhitektonski fakultet, kao najskuplji među državnim fakultetima, zatražiće, kako je najavljeno, i Studentski parlament Beogradskog univerziteta.

Školarina za samofinansirajuće studente na Arhitektonskom fakultetu iznosi 240.000 dinara. Studenti navode da im za taj novac nisu obezbeđeni knjige, skripte, potreban pribor, oprema i materijal, za šta je, kako tvrde, potrebno izdvojiti još nekoliko desetina hiljada dinara po semestru.

Izvor:Glas