Home [stipendije] Državni program podrške obrazovanju

Državni program podrške obrazovanju

48
0

 Tim potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja pokrenuli su Državni program za podršku obrazovanju srednjoškolaca iz materijalno ugroženih porodica i osetljivih grupa. Ovo je prva sistemska mera u Srbiji koja treba da smanji osipanje dece iz obrazovnog sistema. Program je socijalnog karaktera i namenjen je deci srednjoškolskog uzrasta iz materijalno ugroženih porodica koja su u najvećem riziku od napuštanja obrazovnog sistema. Programom su obezbeđene stipendije, besplatni udžbenici i školski pribor, kao i posebna podrška profesora/mentora za 1000 srednjoškolaca. Projekat će se u 2008. godini finansirati sredstvima iz NIP-a, u iznosu od 65 miliona dinara. Program će realizovati Ministarstvo rada i socijalne politike, a prve stipendije mogu da očekuju srednjoškolci od septembra 2008. godine. Ukupna godišnja podrška će iznositi 480 evra po đaku.

Osnovni ciljevi programa su da poboljšanje školskog postignuća siromašne dece i mladih, povećanje broja onih koji završavaju srednje obrazovanje i stvaranje uslova za nastavak školovanja na akademskom nivou. Na ovaj način će se uticati na povećanje mogućnosti njihovog kasnijeg zapošljavanja i poboljšanje životnih uslova, kao i na smanjenje visoke stope nezaposlenosti i broja korisnika materijalne pomoći.

U Srbiji veliki broj mladih napusti obrazovni sistem pre vremena i ne stekne zanimanje koje bi im omogućilo mesto na tržištu rada i preduslove za nastavak školovanja. Pokazatelji govore da 71% najsiromašnijih građana Srbije nije završilo osnovnu školu/ili ima samo osnovnu školu. Procenat mladih koji pohađaju srednju školu uzrasta 15-18 godina je prema podacima zvanične statistike za 2005. god. 76,42%. Srednjim obrazovanjem su najmanje obuhvaćena deca iz romskih naselja (samo 10%), a romske devojčice još u manjem procentu (podatak UNICEF-a).

Srbija je do sada bila jedna od retkih zemalja u okruženju koja nije imala sistemske programe koji odgovaraju na problem niskog obrazovnog nivoa i nemogućnosti zapošljavanja gotovo polovine svoje radno aktivne populacije, posebno njenih najsiromašnijih građana.

 

Državni program podrške obrazovanju

Pitanja i odgovori

Zašto pokrećemo ovaj program?
Da bi pomogli materijalno ugroženim porodicima da školuju svoju decu
Da bi sva deca imala jednake šanse za dalje školovanje i zapošljavanje bez obzira na materijalni status porodice, na mesto odakle dolaze i na nivo obrazovanja roditelja
Jedini način za dugoročno rešavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti je upravo podizanje nivoa obrazovanja i zaposlenosti.

Da li je već isprobano?
Ovakav mehanizam je uspostavljen za romske đake i na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine inicijativom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a uz finansijsku podršku donatora (Fonda za obrazovanje Roma sa sedištem u Budimpešti).

Kome je namenjeno?
Svoj deci iz materijalno ugroženih porodica i društveno osetljivih grupa
Socijalni kriterijumi čine oko 70% bodova a (materijalni status i pripadnost nekoj od osetljivih grupa), uspeh 30%

Šta program pokriva?
1000 stipendija koje će biti dodeljene učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u visini od 480 evra godišnje.
Jednokratnu nadoknadu za udžbenike i školski pribor u vrednosti od 52 evra u septembru mesecu
Stalnu podršku mentora biranih iz redova profesora škola koju dete pohađa

Konkursni rokovi
Postojaće dva konkursna roka: jun i septembar
jun – za učenike II, III i IV razreda biće raspisan sredinom juna,
septembar – za učenike I razreda (zbog drugog upisnog roka u srednje škole)
Konkursi za izbor mentora biće objavljeni posle izbora stipendista, da bi se omogućilo da to budu profesori srednjih škola koje stipendisti pohađaju

Način objavljivanja konkursa
Informacije o konkursu biće dostupne na:
web-site Ministrastva rada i socijalne politike, Tima PPV za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i sajtu Beogradske otvorene škole za srednjoškolce «MINGL», NVO mreže
nacionalne dnevne novine gde će se objaviti konkurs;

O konkursu će biti obaveštene srednje škole i centri za socijalni rad. Biće im prosleđena konkursna dokumentacija, štampane brošure i elektronske verzije konkursnog materijala sa dozvolom da ga dalje umnožavaju i distribuiraju.