Home [ muviz ] Pobednik Sandensa na festivalu Cinema City

Pobednik Sandensa na festivalu Cinema City

57
0

 Američki reditelj Lens Hamer (Lance Hammer), pobednik ovogodišnjeg Sandens festivala, biće gost na festivalu Cinema City, koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu. U okviru takmičarske selekcije „Exit Point”, Hamer će predstaviti svoj debitantski film „Balast” (Ballast), gde se pojavljuje kao reditelj, scenarista i montažer.

Lens Hamer, po prvi put u ulozi reditelja, uspeo je da kroz svoj film pokaže autentičan izraz sa osećajem za opisivanje međuljudskih odnosa i moćnom filmskom vizijom socijalno-realnog, tako da je film nakon Sandensa bio u konkurenciji za „Zlatnog medveda” u Berlinu.

Arhitekta po zanjimanju, koji je ranije radio specijalne efekte za filmove „Betmen i Robin” i „Betmen zauvek”, ideju za film „Balast” predstavio je 2004. na berlinskom Talent campusu. Njegova nominacija za glavnu nagradu, četiri godine kasnije, u Berlinu je dočekana sa velikim oduševljenjem.

„Balast” kroz svaki fragment filma govori promišljeno, umetnički i odmereno o ljudima koji su opterećeni teškim emotivnim iskustvima i specifičnom lokalnom atmosferom. Izuzetna glumačka izvođenja u filmu, nastala su kao rezultat saradnje sa lokalnim neprofesionalnim glumcima, stanovništvom opštine Misisipi Delta, u kome se radnja filma dešava.

Balast je jedan od 12 filmova u okviru internacionalne selekcije „Exit Point” koji će se takmičiti za Gran pri Cinema City festivala i novčanu nagradu od 15 000 dolara.

Novi Sad će biti domaćin brojnim stranim rediteljima, glumicama i glumcima koji će festivalskoj publici predstaviti svoja ostvarenja. Gosti festivala će ujedno održati stručna predavanja studentima u okviru akademskog programa.

Cinema City festival se održava na 20 gradskih lokacija, a tokom osam festivalskih dana više od stotinu filmova biće prikazano u sedam bioskopa opremljenih savremenom kino opremom. Novi Sad će ponovo postati Grad bioskop, koji je međunarodno poznat po dobroj festivalskoj atmosferi i gostoprimstvu njegovih građana.

Izvor: Kontra magazin