Home [njuz] Studenti u Srbiji željni znanja

Studenti u Srbiji željni znanja

41
0

 Šta o našim akademcima i osobinama dobrog predavača kaže profesor Klod Varli, sa Univerziteta Njujork, koji je živeo i predavao u čak 11 zemalja sveta Jedna od karakteristika zajedničkog evropskog akademskog prostora predviđena Bolonjskom deklaracijom jeste i mobilnost studenta i profesora. Više mogućnosti da svakodnevno slušaju predavanja profesora sa stranih univerziteta trenutno imaju akademci privatnih fakulteta u Srbiji, a neki od predavača su velika imena u svojim oblastima.

Jedan od njih je i Klod Varli, profesor sa Instituta „Kurt Boš” iz Švajcarske, dugogodišnji direktor „Koka-Kole” u Francuskoj, u čijoj biografiji je zapisano da je živeo i predavao u čak 11 zemalja, od Monaka do Amerike. Profesor Varli govori šest jezika, a ovog meseca je bio gost Univerziteta Njujork u Beogradu. Ova visokoškolska ustanova je deo NYC obrazovne grupe, osnovane pre 20 godina, koja se smatra najvećom visokoobrazovnom organizacijom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi sa 5.500 studenata iz 60 zemalja sveta.

Na pitanje da li se naši akademci po nečemu izdvajaju u odnosu na svoje kolege širom planete, naš sagovornik odgovara da su studenti iz Srbije izuzetno zanimljivi, učtivi, dobrih manira, željni znanja…

– Definitivno primećujem sličnost između studenata u Srbiji i onih u Češkoj, Makedoniji i Albaniji, i jedni i drugi željni su da nauče što više o oblasti biznisa i menadžmenta, možda i zato što se ta znanja nisu u prošlosti dovoljno izučavala u vašim školama – kaže za naš list Klod Varli.

On, po priznanju samih studenata, ima titulu najpopularnijeg profesora, a predaje predmete iz oblasti finansijskog računovodstva.

– Velika je čast i zadovoljstvo kada vas studenti proglase omiljenim profesorom. Da bi neko bio dobar predavač mora da predaje jasno, što znači da bude sposoban da i najkomplikovanije pojmove objasni jednostavnim jezikom i uz pomoć mnoštva primera iz života i realnog poslovnog okruženja. Profesori moraju uvek da budu studentima na raspolaganju, da imaju strpljenja da odgovore na sva njihova pitanja – odgovara ovaj profesor, dodajući da studenti znaju da cene predavače koji se trude da uvek budu pozitivni i, naravno, etični.

Po njegovom mišljenju, veoma je bitno da se naglasak na predavanju stavi na teme koje će studentima zaista koristiti tokom karijere. Znanja i veštine koje njegovi studenti treba da savladaju, između ostalog, jesu i priprema budžeta, kontrola troškova, analiza profita, razvijanje marketinških planova, a studenti takođe moraju da savladaju i veštine komunikacije unutar kompanije, od toga kako da „vode” i motivišu zaposlene, pa do toga kako da izgrade dobre odnose sa pretpostavljenima…

O politici, kaže, ne voli da priča, ali priznaje da je sve sumnje prilikom ulaska u zemlju na aerodromu razvejala simpatična policajka koja mu je uz osmeh poželela dobrodošlicu u Srbiju. U svoju putnu torbu na povratku „spakovao” je i pozitivne utiske iz naših restorana sa, kako kaže, odličnom, hranom i još boljim vinima.

Izvor:Politika