Home [njuz] Nije sve u „đuskanju“

Nije sve u „đuskanju“

57
0

 Učenici završnih godina iz više od 20 beogradskih škola danas počinju plesnu obuku u sklopu dvomesečnih priprema za Maturantsku paradu i Bal. Maturante će obučavati 30 instruktora plesa iz beogradskih plesnih klubova, a šta su naučili pokazaće 16. maja, kada će u istom momentu zaplesati i njihovi vršnjaci iz cele Evrope.

Uspeh prošlogodišnje Maturantske parade, na kojoj je učestvovalo rekordnih 2.012 maturanata, bio je podsticaj da se organizuju časovi obuke plesa. Ove godine Parada je zakazana za 16. maj, a očekuje se da će na njoj učestvovati više od 3.000 maturanata iz cele Srbije. Samo u Beogradu prijavilo se više od hiljadu najstarijih srednjoškolaca.
– Ideja je potekla od Sekretarijata za Sport, nakon veoma uspešne Maturantske parade. Iz svake škole imaćemo po 50 učenika, koji su se dobrovoljno prijavili. Trudićemo se da broj momaka i devojaka bude približno isti. U sklopu tih osam časova upoznaće se sa najpopularnijim plesovima, kao što su salsa, tango i razne vrste valcera – objašnjava Dejan Barać, predsednik Plesnog saveza Beograda.
Časovi obuke izvodiće se po srednjim školama u terminima van nastave, uveče ili tokom vikenda. Ukoliko škole nemaju adekvatne prostore za ovakve aktivnosti, plesni klubovi će im na raspolaganje staviti svoje sale.
Program obuhvata bečki i engleski valcer ,disko ples, salsu i druge popularne linijske plesove. Časovi će biti prilagođeni srednjoškolskom uzrastu, a program je formiran na osnovu preporuka Svetske plesne asocijacije.
– Ovo bi trebao da bude pilot projekat, koji će, nadamo se, učiniti da ples postane sastavni deo školovanja. Ako ništa, bar sastavni deo priprema srednjoškolaca za matursko veče – dodaje Barać.
Plesni savez Beograda pripremio je i sertifikate za sve maturante koji završe kurs, ali će im biti omogućeno da nastave sa se bave plesom i u nekom od klubova.

Izvor:Blic