Home [njuz] Al’ su opravili, svaka im čast

Al’ su opravili, svaka im čast

51
0

 Deo montažnog plafona u novouređenim nastavnim prostorijama Filozofskog fakulteta obrušio se u ponedeljak u večernjim časovima za vreme redovnih predavanja. Iako se u učionici u tom trenutku nalazilo dvadesetak studenata, povređenih nije bilo.- To je kriminalni akt koji je direktno mogao da ugrozi živote studenata. Izvođač radova očigledno nije sve obavio po standardima, ali je nadzorna komisija ipak dala odobrenje za upotrebu te učionice – rekao je Aleksandar Kostić, dekan fakulteta.

On je naveo da je na Filozofskom fakultetu formirana nezavisna komisija koja će prvo utvrditi sve činjenice, a zatim odlučiti da li će podneti tužbe protiv izvođača radova, firme PMC inženjering, i nadzorne komisije koja je odobrila upotrebu učionice.

Kako saznajemo na licu mesta, prostorije u kojima se doskoro nalazila studentska menza i klub „Filozof“ za nastavu su osposobljene pre nekoliko meseci, tako da su radovi još uvek u garantnom roku.

– Izvođač radova bio je spreman da odmah izvrši popravke, ali smo iz sigurnosnih razloga odlučili da se sa daljim radovima, ipak, malo sačeka – pojasnio je za Glas Miomir Despotović, prodekan za finansije Filozofskog fakulteta.

On je rekao da se trenutno formira komisija od pet članova sa zadatkom da utvrdi zašto se ovo desilo i da li postoji mogućnost da se nešto slično ponovi.

– U komisiji će biti po jedan predstavnik fakulteta i izvođača radova, neko od nadležnih od strane proizvođača ugrađenih elemenata, jer raspolažu podacima o standardima koje njihovi proizvodi moraju da zadovoljavaju nakon instalacije, kao i nadzorni organ koji će predložiti Građevinski fakultet u Beogradu kao vlasnik projekta. Peti član biće jedan nezavisni građevinski inženjer – statičar, sa posebnom licencom, koji bi trebalo da obezbedi legitimnost rada komisije. Vodeći računa o bezbednosti osoblja, profesora i mnogobrojnih studenata suterenske prostorije biće stavljene van funkcije – dodao je Despotović.

Vrednost celog projekta adaptacije ovog prostora iznosi oko šest miliona dinara, a sredstva je prikupio sam fakultet uz veliku pomoć Ministarstva za prosvetu.

Izvođač radova bila je firma „PMC inženjering“. Osim ostalih radova, oni su radili ugradnju lakog montažnog plafona tipa „armstrong“.

– Radovi su predati službi nadzornog organa i korisniku pre deset meseci. Ova vrsta plafona spada u laku montažnu konstrukciju koja kao takva nije mogla da ugrozi život i zdravlje ljudi – kaže se u saopštenju za javnost koje je dao izvođač radova.

Oni, takođe, ističu činjenicu da je nakon njih neko drugi vršio radove na ugradnji elektroinstalacija i montaži svetiljki što je moglo dovesti do slabljenja konstrukcije i nosećih elemenata. Predstavnici „PMC inženjeringa“ su u toku prepodneva izašli na lice mesta kako bi procenili štetu i dogovorili se sa čelnicima fakulteta o daljim aktivnostima. Iskazali su spremnost da odmah po završetku rada komisije pristupe saniranju nastalog oštećenja.

Na Fakultetu kažu da je izvesno da nastave neće biti u ovom prostoru bar do kraja nedelje i da traže alternativni prostor u kome će se održavati predavanja. Prodekan Despotović kaže da se nadaju da će bar rad komisije biti završen u naredna dva dana posle čega bi moglo da se pristupi popravkama i da je u interesu svih da se prostor što pre osposobi.  

Izvor:Glas javnosti