Home [njuz] Najbolja je “pubertetska“

Najbolja je “pubertetska“

126
0

 NA tradicionalni konkurs književnih susreta „Dani dečije poezije i stvaralaštva – Gordana Brajović“ u Aleksincu stiglo je ove godine više od 2.000 radova osnovaca i srednjoškolaca iz svih gradova Srbije kao i iz Republike Srpske i Crne Gore. Za pesmu 11. festivala koji će se održati 22. aprila, žiri je proglasio pesmu „Pubertetska“ Nevene Stošić, učenice 9. razreda OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Banjaluke.

U kategoriji za učenike od prvog do četvrtog, prvu nagradu za poeziju dobio je Aleksa Stefanović („Branko Radičević“, Kruševac), dve druge pripale su Mini Milosavljević („Jovan Sterija Popović“, Novi Beograd) i Luki Pešiću („Drinka Pavlović“, Kuršumlija), dok su dobitnici treće nagrade: Lazar Biorac („Ivo Andrić“, Pranjani), Nikolina Radulović („Milan Ilić Čiča Šumadijski“, Han Pijesak) i Marija Mišić („Vožd Karađorđe“, Jakovo). Pohvaljene su pesme Davida Čampara, Marte Živković i Ružice Radanov. Nagradu za prozu dobio je Žarko Aksentijević („Stevan Sinđelić“, Beograd).
U kategoriji za učenike od petog do osmog razreda, prvu nagradu za poeziju dobio je Lazar Misić (OŠ „Anta Bogićević“, Loznica), dve druge nagrade pripale su Nataši Pavićević („Dušan Korać“, Bijelo Polje) i Predragu Obradoviću („Ratko Mitrović“, Beograd), dok su treću nagradu podelili: Ivan Radisavljević („Vasa Čarapić“, Beli Potok), Jelena Najerica (Osnovna škola, Ravni Topolac) i Jelena Dedejić („Pavle Rovinjski“, Podgorica). Pohvaljene su pesme Teodore Mišeljić, Milivoja Zlatkovića i Danijela Lazića. Specijalna nagrada za originalni pristup poeziji dodeljena je, za ciklus pesama, Ružici Radovanović („Vasa Čarapić“ Beli Potok).
Prvu nagradu za prozu dobila je Olivera Racković („Vasa Čarapić“, Beograd), drugu Aleksa Arula („Aleksa Šantić“, Kaluđerica), a treća nagrada pripala je Nemanji Zečiću („Sveti Sava“ Bajina Bašta). U kategoriji za srednjoškolce dobitnik prve nagrade za prozu je Vasilija Antonijević (gimnazija „Bora Stanković“, Vranje), a dve druge – Milan Jeremić (Ekonomska škola „Nada Dimić“, Zemun) i Katarina Kostić (Srednja škola iz Ribara). Treću nagradu dobili su Milica Rakidžija (Filološka gimnazija Beograd) i Marina Raičević (STŠ „Mihajlo Pupin“, Kula). Specijalne nagrade za originalni pristup prozi dobili su Miloš Petaković, Aleksandra Lopušina i Petar Kokinović).
Prvu nagradu za poeziju ponela je Jovana Stojković (PTT Škola, Žitorađe), drugu su podelili Jefimija Kocić (gimnazija „Bora Stanković“, Niš) i Jasmina Milošević (gimnazija iz Blaca), a treća nagrada pripala je Teodori Marković (Muzička škola „Isidor Bajić“, Novi Sad), Milošu Belčeviću (Srednja turistička škola, Zlatibor) i Ani Golubović (Gimnazija, Požarevac). Pohvaljeni su radovi Milice Đurović, Marije Madić i Bojane Alamerović.
Za pesme posvećene Gordani Brajović dodeljene su tri ravnopravne nagrade Nemanji Spaleviću, Stefanu Stankoviću i Mariji Raičević.
Svi ovi radovi biće objavljeni u Zborniku, u izdanju „Večernjih novosti“, koji će biti predstavljen na predstojećem književnom festivalu u Aleksincu.

PROFESORI
ŽIRI je dodelio i nagrade festivala za unapređenje rada sa decom i razvijanje ljubavi prema knjizi. Ovo priznanje dobili su nastavnici: Slađana Pavlović (OŠ „Jovan Kursula“, Varvarin), Snežana Stojanović i Dobrica Kovačević („Vasa Čarapić“, Beli Potok), i Ljubinka Marković (OŠ „Arčibald Rajs“ Beograd).

Izvor:Novosti