Home [njuz] U Blacu više studenata nego stanovnika

U Blacu više studenata nego stanovnika

42
0

 Na Visokoj poslovnoj školi studira oko 5.000 akademaca iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, a ima i Albanaca sa Kosmeta. – U jedinom hotelu smešteni i studenti i profesori
Kad je u junu 1999. godine došlo do egzodusa Srba sa Kosmeta, svi fakulteti Prištinskog univerziteta s nastavom na srpskom jeziku raselili su se u gradove po Toplici.

Posle mnogo muka i seljakanja – vratili su se u severni deo Kosmeta. Svi sem Visoke poslovne škole. Ona je ostala u Blacu do danas, na radost ovdašnjih stanovnika.

– Mi smo ovde potrebni, kako za onih oko 30.000 prognanih koji su našli utočište u ovom kraju, tako i za mlade odavde, koji treba da stiču savremena znanja za poslovanje – kazuje dr Ružica Stanković, direktor ove škole.

Uz to, nastavlja, ovde su stvoreni skoro idealni uslovi za rad škole.

– Nas je ondašnje opštinsko rukovodstvo izuzetno primilo, a i sa sadašnjim imamo dobru saradnju. Možete da zamislite kako smo se osećali u onoj opštoj pometnji kad su nam Blačani poklonili novu zgradu doma kulture od 2.500 kvadratnih metara, dali da koristimo i učionice srednje škole, pomogli da adaptiramo dom za smeštaj studenata… Gotovo sve što smo tražili, oni su nam pomogli, ako su mogli. Kad je krenulo nabolje, sami smo kupili još jednu zgradu od 1.500 kvadrata, pa očekujemo da nam Ministarstvo prosvete pomogne da je renoviramo – kazuje za „Politiku” direktorka koju smo zatekli u moderno opremljenoj kancelariji.

Ona nas odmah upoznaje sa osnovnim podacima o školi kako dolikuje u pravom poslovnom svetu.

Visoka poslovna škola strukovnih studija u Blacu (novi naziv posle prelaska na trogodišnje studije prema Bolonjskoj konvenciji) ima četiri studijska programa: računarstvo i informatika, finansije i računovodstvo, porezi i carina i menadžment i internacionalna biznis administracija. Za sledeću godinu očekuju odobrenje za turizam i za specijalističke studije. Godišnje upisuju oko 750 studenata, tako da redovnu nastavu prati više od dve hiljade akademaca. Ako se tu ubroje i svi aktivni studenti (oni koji su odslušali predavanja) onda se ovde u vreme ispita okupi više od pet hiljada mladih. A varošica Blace ima tek oko šest hiljada stanovnika.

Koliko je ova škola postala popularna govori i podatak da indeks imaju studenti od Preševa do Subotice, da se upisuju mladi iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, a ima i Albanaca sa Kosmeta. Broj studenata je uticao i na cenu privatnog smeštaja. Kad je škola doseljena, priča direktorka Stanković, ležaj se plaćao od 20 do 50 maraka, a sada je od 50 do 100 evra.

Studentski dom ima 105 ležajeva, biblioteku, čitaonicu, teretanu, restoran… Ali, to je isuviše malo za ovoliki broj studenata. Varoš je takođe mala, pa je jedan broj studenata prinuđen da se smesti u ovdašnjem hotelu. U njemu su smeštaj našli i profesori, od kojih je većina sa Kosmeta.

– Iako nema nijednog profesora koji stalno živi u Blacu, uključujući i mene, još se nije dogodilo da se gubi nastava ili odlažu ispiti – veli za naš list dr Stanković. – Reč je, kaže, uglavnom o mladim profesorima, koji su veoma zainteresovani za rad i nauku. Tim pre što ova škola sarađuje sa mnogim univerzitetima širom Evrope: od Soluna i Sindosa u Grčkoj, do nekoliko visokih škola u Italiji, Nemačkoj, Engleskoj, Bugarskoj… Dvadeset najboljih studenata, već četiri generacije, pohađa posebnu nastavu na engleskom u Štutgartu i, kad je uspešno savladaju, dobijaju međunarodni sertifikat. Ovde predavanja često drže profesori iz evropskih zemalja. Tako je, eto, Evropa našla mesto i u Blacu, između Jastrepca i Kopaonika.

U besprekorno uređenoj školi, prepunoj zelenila, srećemo studente koji tiho, skoro nešumno, prolaze iz kabineta u kabinet. Škola ima šest laboratorija opremljenih najsavremenijim učilima. U onoj za osnovnu informatičku obuku zatičemo njenog mladog šefa Bojana Vasovića sa grupom studenata, svi predani ozbiljnom radu na najnovijim pi-si uređajima. Uz izvinjenje što ometamo nastavu, napravismo snimak i zahvalismo direktorki dr Ružici Stanković na gostoprimstvu. Ona reče da ove godine Visoka poslovna škola obeležava pola veka visokog školstva na Kosmetu, jer nastavlja tradiciju Više pedagoške škole, osnovane u Prištini 1958. godine, kad je to bila najviša školska ustanova u Pokrajini. Bićemo im, reče, dragi gosti na toj svečanosti.

U Blacu je pazarni dan. Pitamo mlade i stare šta za njih znači ova škola. Dovoljno je, reče nam jedan, što ovaj kraj oživi dok je u toku školska godina. Biva sve više i brakova, pa i dece. A nije nevažno, dodade drugi, što je u poslednjih sedam-osam godina otvoreno dvadesetak kafića, nekoliko pekara, kafanica sa brzom hranom, mnogo prodavnica… Pa je i pijaca, bogme, posećenija nego nekad.

Izvor:Politika