Home [ muviz ] Na Kratkom metru 145 filmova

Na Kratkom metru 145 filmova

47
0

 Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prikazaće 145 domaćih i stranih filmova od 26. do 30. marta u Dvorani kulturnog centra Beograda.Na otvaranju 55. festivala kratkog metra biće uručena nagrada za životno delo profesoru, reditelju i montažeru Marku Bapcu, najavljeno je juče na konferenciji za novinare.

U takmičarskom programu biće prikazano 42 filma u domaćoj i 43 u stranoj selekciji.

Njih će ocenjivati žiri čiji su članovi Žoao Paulo Makedo, Kristl Grunvald Merc, Dana Budisavljević, Boris Mitić i Rastko Ćirić.

Oni će dodeliti Gran pri najboljem filmu u obe selekcije, kao i dve „Zlatne plakete Beograd" i više "Zlatnih medalja Beograd" i diploma.

Umetnički direktor festivala i selektor stranog programa Janko Baljak je najavio 10 pratećih programa u DKC-u i u Kinoteci.

Među njima su španski filmovi dobitnici nacionalne Goja nagrade, filmovi o ljudskim pravima – u saradnji sa Gete institutom, ciklus "Zidovi, žice, granice" sa filmovima na temu izbeglica, o izraelsko-palestinskim odnosima, o kosovskom problemu.

Biće prikazani i pobednici dokumentarnog festivala IDFA iz Amsterdama, filmovi sa putujućeg festivala koji je u Americi osnovala Jasmina Bojić…

Selektor domaćeg programa dr Nevena Daković, koja je radila sa rediteljem Jovanom Todorovićem i montažerom Goranom Mitrovićem, rekla je da je prijavljeno 113 naslova, a odabran je, gotovo jednoglasno, 21 dokumentarni film, deset kratkih igranih, šest animiranih i pet eksperimentalnih.

"Te tradicionalne kategorije postaju problem, jer ne mogu više da pokriju raznovrsnost produkcije, elektronske i druge savremene forme", ocenila je ona dodajući da se postavlja i pitanje profilizacije festivala.

Baljak je rekao da, i pored aktuelne situacije u Srbiji, svi predviđeni gosti iz regiona i sveta žele da dođu u Beograd.

"Dokumentaristi i reditelji kratke forme su radoznali ljudi", rekao je on.

Ulaznice za sve projekcije koštaju po sto dinara.

Izvor:Popboks