Home [njuz] Snimaju tuče mobilnim

Snimaju tuče mobilnim

50
0

 VRBAS – Video zapis na kojem se vidi jedan učenik kako ispred Srednje stručne škole „4. juli“ u Vrbasu pliva u lokvi na betonu da bi dobio cigarete od drugog učenika, koji mobilnim telefonom snima događaj, pojavio se na jednom od sajtova uznemirivši ne samo profesore ove škole nego skoro sve prosvetne radnike u opštini i građane

Međutim, ovaj snimak nije jedini koji su napravili učenici, jer ima i nekoliko njih na kojima se vide čak i profesori. Nasilni i neprimereni video-zapisi vrbaških maloletnika mogu se naći na nekoliko svetski poznatih sajtova. Na jednom od njih dečak ubeđuje druga da glavom udara u tastaturu od računara, na drugom se vide dečaci kako se tuku, udaraju jedan drugog rukama po glavi, dok grupa dečaka navija i bodri jednog od aktera. Učenik koji je sačinio snimak s početka ovog teksta kažnjen je ukorom nastavničkog veća.

„Pozvali smo njegove roditelje i oni su bili iznenađeni i zatečeni. Odlučili smo da ga kaznimo ukorom i očekujemo da se više neće ponoviti, u suprotnom će biti isključen iz škole. To je ozbiljan problem, koji se javlja u gotovo svim školama i treba naći rešenje kako bi sprečili tu pojavu“, kaže Milja Brdar, zamenik direktora ove škole. Učenici obe vrbaške srednje škole ne poriču da koriste mobilni telefon u školi, ali većina njih smatra da je nedopustivo da se uopšte sačinjavaju nasilni i neprimereni video-zapisi.

„Treba kazniti učenike koji mobilnim telefonom snimaju određene situacije i postavljaju ih na sajt. On je koristan, ukoliko se primereno i koristi. Ne bih volela da ne mogu da ga koristim u školi – to bi mi bila kazna, jer mislim da ne mogu da funkcionišem bez mobilnog“, kaže jedna gimnazijalka.
Komentarišući snimak sačinjen ispred škole, jedan od učenika SSŠ „4. juli“ kaže da sličnih ima više, ali da nisu postavljeni na sajt.
„Ti snimci kruže između učenika, video sam ih nekoliko. Ne znam ko je u tim situacijama gori, oni što snimaju ili oni što učestvuju, kaže učenik trećeg razreda ove stručne škole.

Izvor:Glas javnosti