Home [konkursi] „Konkurs” za prve vlasnike novih pasoša

„Konkurs” za prve vlasnike novih pasoša

30
0

 Vlada Srbije je u svrhu promocije novog pasoša pokrenula akciju „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije” i zajedno sa medijskim partnerima pozvala građane u zemlji i dijaspori da predlože nosioce prve 204 putne isprave, saopšteno je juče iz Kabineta potpredsednika vlade. Kako je navedeno, žiri za dodelu prvih pasoša će odluku doneti na osnovu sledećih kriterijuma:

ljudska izuzetnost (plemeniti i hrabri podvizi), studentska i učenička izuzetnost (izvanredni rezultati tokom učenja ili studiranja), profesionala dostignuća u bilo kojoj oblasti i afirmacija Srbije u svetu.

Nijedan od predloženih nosilaca pasoša ne sme da bude medijski afirmisan i mora da bude državljanin Srbije ili da ispunjava uslove za dobijanje našeg državljanstva.

Renomiranim žiriju će predsedavati Bojana Stepanović, jedna od najpoznatijih hraniteljica u Srbiji, a, pored nje, o prvim nosiocima pasoša Srbije odlučivaće pevač Zdravko Čolić, genetičar Miodrag Stojković, menadžer i naučnik Dejan Ilić, bivši košarkaš Aleksandar Đorđević i novinari Bojan Brkić i Manojlo Vukotić.

Dodela prva 204 pasoša, povodom 204-godišnjice uspostavljanja državnosti Srbije, biće upriličena početkom maja na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Proces predlaganja nosilaca pasoša traje do 25. marta 2008. godine. Uz podsećanje da će, posle 90 godina, naši građani krajem maja dobiti moderan biometrijski pasoš sa državnim obeležjima Srbije, u saopštenju se navodi da se sve informacije o akciji i načinu predlaganja mogu dobiti putem i-mejl adrese pasosi@sr.gov.yu.

Tanjug