Home [njuz] Letnji poslovi za studente u Americi

Letnji poslovi za studente u Americi

48
0

 Agencije garantuju posao tokom raspusta po ceni od oko 1.000 dolara, plus avionska karta…
Za studente iz Srbije koji su zainteresovani da za vreme letnjeg raspusta borave i rade u SAD, nekoliko agencija ima u ponudi već gotove programe za putovanje. Cene boravka se kreću od 800 do 1.000 dolara, a tu su i troškovi zdravstvenog osiguranja i „sevisa” (sigurnosni sistem SAD uveden posle terorističkih napada od 11. septembra) u iznosu od 147 dolara plus cena avionske karte.

IZAZOV – Iz beogradske agencije SNAP kažu da je prijavljivanje za program „Radi i putuj USA 2008” u toku. Mogu da se prijave redovni studenti državnog ili privatnog fakulteta, ili visoke škole strukovnih studija. Uslov je da imaju između 18 i 28 godina, da redovno polažu ispite i da umeju da se sporazumevaju na engleskom jeziku.
Studenti su tokom četvoromesečnog boravka u SAD zdravstveno osigurani i mogu da rade, na primer, kao spasioci na bazenima, konobari, baštovani, prodavci ili da obavljaju poslove u zabavnim parkovima, na golf terenima, u hotelima… Polasci iz Beograda su predviđeni za kraj maja i prvu polovinu juna, a troškovi – 1.000 dolara, plus zdravstveno osiguranje i sevis u iznosu od 147 dolara – mogu da se plate u tri rate.
Od dokumenata treba priložiti indeks, pasoš, uverenje o studiranju, preporuke profesora, podatke o imovnom stanju, a po isteku radnog boravka studenti mogu da ostanu još mesec dana kao turisti.
U agencijama „Matiko” i „Top turs” prijave se mogu poslati do sredine marta, a nakon toga apliciranje neće biti moguće. U agenciji „Matiko” kažu da je cena programa 800 dolara. Na tu cenu se dodaju troškovi zdravstvenog osiguranja od 140 dolara i 35 dolara za sevis. Radna studentska putovanja preko „Matika” traju pet meseci, s tim što je poslednji mesec obezbeđen za slobodne aktivnosti.
U „Top tursu” je cena putovanja 925 dolara, dok se zdravstveno osiguranje naplaćuje 125 dolara, a sevis 35 dolara.
U troškove treba dodati i cenu povratne avionske karte do SAD, troškove vize za tu zemlju od 131 dolar, a neophodno je da student kod sebe ima 500 dolara kao pokriće do prve plate.
Iz „Top tursa” kažu da je interesovanje studenata za odlazak u SAD tokom leta slabije nego protekle godine, ali da nije nezadovoljavajuće.

Izvor:24 sata