Home [njuz] Časovi fizičkog u vodi

Časovi fizičkog u vodi

111
0

 Samo sedam osnovnih škola u Beogradu ima bazen, ali ni đaci tih obrazovnih ustanova nisu u mogućnosti da ih koriste kad požele. Zbog troškova održavanja, koji mesečno iznose oko 200.000 dinara, u svim školama bazeni se daju u zakup plivačkim klubovima. Novac od iznajmljivanja uplaćuje se u republički budžet ili se ulaže u školu.

U užem centru grada školski bazen imaju samo učenici Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“. Međutim, pravo na njegovo korišćenje pripada plivačkom klubu „Stari grad“.
– Naši nastavnici fizičkog se plaše za bezbednost dece, tako da su odlučili da svoje časove ne drže na plivalištu. Pošto je plivački klub „Stari grad“ uložio najviše sredstava za rekonstrukciju i popravku tog bazena sa njima je sklopljen ugovor na 10 godina. Naši učenici koji kod njih idu na obuku imaju pravo na 30 odsto jeftiniju cenu. Kad za sedam godina istekne ugovor, odlučivaćemo o njegovoj daljoj nameni – kaže Milka Boškov, direktorka Osnovne škola „Kralj Petar Prvi“.
U Novom Beogradu situacija je nešto bolja, tako da čak tri škole imaju mini plivališta, koje đaci koriste u smenama sve do 16 časova. Nakon toga, pravo na bazen imaju samo članovi plivačkih klubova koji su ga zakupili. Osim što plaćaju „kiriju“ plivački klubovi su dužni da održavaju bazen i brinu o higijeni.
– Bazen je baš dobar. Pošto je prošle godine sređen, voda je uvek topla i čista. Ja znam da plivam, ali neki moji drugari su na njemu naučili da plivaju, jer nije dubok tako da ih nije strah. Voleo bih da možemo i češće da plivamo, ali neću da se žalim jer ga druge škole nemaju. Stvarno je super što na fizičko ponekad umesto trenerke nosim kupaći – priča Miloš, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Laza Kostić“.
Međutim, roditelji pojedinih učenika koji idu u ove škole nemaju previše razumevanja za mali broj sati koje deca provode na plivanju.
– Krivo mi je što u školi ima bazen, a deca ga retko koriste. Razumem da moraju da ga izdaju, ali zar to ne može da se uredi od 18 časova – kaže majka čije dete ide u Osnovnu školu „Đorđe Krstić“ iz Žarkova.
U školama, pak, ističu da je održavanje bazena jako skupo i da samo račun za struju mesečno dostiže i do 200.000 dinara. Zbog toga su prinuđeni da organizuju i obuku plivanja koja za decu koja nisu đaci škole košta 3.000 dinara.
– Škole imaju takozvane dozvole za proširenu delatnost. Ispitali smo nedavne pritužbe građana i utvrdili da aktivnosti ne remete nastavni proces, kao i da nema nekih zakulisnih radnji. Sve je predviđeno rasporedom časova, a i činjenica je da je održavanje bazena skupo – kažu u gradskoj prosvetnoj inspekciji.
Škole koje imaju bazene
1. Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“ na Starom gradu
2. Osnona škola „Branko Radičević“ sa Novog Beograda
3. Osnona škola „20 oktobar“ sa Novog Beograda,
4. Osnona škola „Laza Kostić“ sa Novog Beograda,
5. Osnona škola „Nikola Tesla“ iz Rakovice
6. Osnona škola „Đorđe Krstić“ iz Žarkova
7. Osnona škola „Filip Kljajić Fića“ sa Banovog brda

Izvor:Blic