Home [njuz] Razmena tranzicionih i evropskih iskustava

Razmena tranzicionih i evropskih iskustava

51
0

 U okviru realizacije projekta "Vojvodina – Estonija", koji su organizovali Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo i Izvršno veće Vojvodine, 12 studenata iz Estonije s Euro College univerziteta iz Tartua boraviće deset dana u Novom Sadu odnosno u Vojvodini. To je bio povod da studenti iz Estonije u okviru ove međunarodne saradnje posete privatni Pravni fakultet Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu u ulici Geri Karolja.

Cilj posete je da se naši studenti upoznaju s radom fakulteta zemalja koje su članice Evropske unije. Estonce je pozdravila rektorka univerziteta prof. Mirjana Carić, a juče im je na Pravnom fakultetu održano predavanje na engleskom jeziku "Izazovi kreiranja ekonomskih perspektiva mladih". Predavanje je održao prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Aleksandar Đurić.

Studenti iz Estonije koji su došli u obilazak Novog Sada i pokrajine prvi put su u Srbiji, a jedan od njih Erik rekao je za GL da je došao jer hoće da sazna više o Srbiji, o politici u našoj zemlji, ekomomskim potencijalima, ali ga, naravno, najviše zanima noćni život u Novom Sadu. I motivi dolaska njegove koleginice Ane su isti, s tim što nju zanima da sazna sve o tranziciji u Srbiji.

Snežana Kresoja iz Centra za politiku i evroatlantsko partnerstvo istakla je da će se ova saradnja između Vojvodine i Estonije nastaviti, a da će već u aprilu Vojvodina imati svoje dane u Estoniji. Posetu estonskim studentima uzvratiće kolege s novosadskog Pravnog fakulteta Univerziteta Privredna akademija.

Inače, Pravni fakultet osnovan je 2000. godine, njegov osnivač je pokojni profesor Slavko Carić. Na fakultetu postoje dva smera – pravni i trgovinski, a studenti koji studiraju pravo ravnopravni su s kolegama s državnih fakulteta, jer takođe polažu državni ispit i studiraju po Bolonjskoj deklaraciji.

Ovo nije prva međunarodna saradanja studenata s ovog fakulteta, jer su im u gostima već bili studenti iz Rumunije i Ukrajine. Na fakultetu ima preko tri hiljade studenata, a njima predaje preko 50 eminentnih profesora.

Izvor:Gradjanski