Home [njuz] I studenti za katedrom

I studenti za katedrom

30
0

 SARADNJA između učenika, nastavnika i roditelja u Osnovnoj školi "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu vrlo uspešno se odvija, a rezultate najviše osete đaci koji su slabije napredovali u učenju. Kroz projekte "Uvođenje pomoćnika saradnika u redovnu nastavu drugog i trećeg razreda" i "Svet je sazdan od različitosti" profesori su se potrudili da pomognu đacima da lakše savladaju gradivo.

Od prošle godine, deca imaju po dva učitelja, jer je nastavno osoblje "pojačano" apsolventima sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Učiteljskog i Filozofskog fakulteta.
– Kada se naša škola spojila sa OŠ "Vukica Mitrović", pre pet godina, na prvom polugodištu imali smo veliki broj slabih ocena i smatrala sam da je to naš problem, a ne slabost učenika – objašnjava direktorka Sonja Stamenović. – Nastavnici su radili mnogo, trudili se, ali rezultati nisu bili očekivani. Tada smo shvatili da ne mogu sva deca ujednačeno da napreduju, jer su njihovi nivoi različiti. Pokušali smo i preko dopunske nastave, ali ni to nije urodilo plodom. Tek sa uvođenjem asistenata pomoćnika u redovnu nastavu srpskog jezika i matematike primetili smo napredak.
Direktorka objašnjava da su od dodatne nastave odustali, jer se ona pokazala kao gubljenje vremena. Mnogo bolje je bilo omogućiti đacima da postignu maksimum na redovnom času. A uvođenje apsolvenata u nastavu pomoglo je i studentima da se oslobode treme i steknu neophodnu praksu. Ovu školu pohađa i oko 170 đaka romske nacionalnosti, pa je zbog njihovog boljeg uklapanja uveden projekat "Svet je sazdan od različitosti". Ružica Nikolić, je jedna od učiteljica koje su u saradnji sa nevladinom organizacijom "Mali princ" počele da pomažu kolegama u nastavi.
– Pokušavamo deci da pomognemo da budu bolji đaci, da im olakšamo da nauče slova i brojeve – priča Nikolićeva. – Naša uloga je, takođe, i da razbijemo stereotipe i da im na svom primeru pokažemo da nije tačno da su Romi neobrazovani.

POMOĆ
IMAMO jako dobru saradnju sa mladim kolegama – priča učiteljica Milana Gajić. – Od kada mi kolega Toni Bislimi pomaže deca mnogo bolje napreduju. Odlično su se uklopili i veoma lepo radimo. Osim đaka kojima je pomoć zaista potrebna, ima i dece koja se na času zamisle ili "odlutaju" i treba im samo mali podsticaj da bi se aktivirali. Lakše je kada o njima brinu dve osobe.

Izvor:Novosti