Home [njuz] Daju hiljade evra za godinu studija

Daju hiljade evra za godinu studija

73
0

 Skup privatni smeštaj, visoke školarine, mnogo novca za prijave ispita, samo su neki od razloga koje studenti u vojvođanskim gradovima navode kao uzrok preskupog studiranja. Većina kaže da pokušava da svoje troškove svede na 100 evra mesečno, ali ako nemaju pravo na smeštaj u domu i stanuju privatno, samo za kiriju izdvajaju više od polovine te cifre. Studenti kažu da, kada saberu troškove, studiranje košta i po nekoliko hiljada evra godišnje.

Novosadski akademci, pored izdataka za sam fakultet, najčešće moraju da daju i novac za hranu i smeštaj. Smeštaj u domu mesečno košta od 700 do 1.100 dinara, dok iznajmljivanje stana staje od 70 do 110 evra. Većina studenata koji nisu iz grada hrani se u menzi, jer su cene pristupačne.
– Živim sa tri druga u stanu, a svako od nas daje po 100 evra za stanarinu i troškove. Dosta novca odlazi na hranu, jer često ne stižem u menzu – kaže student Nikola Stajić.
Od 717 studenata Pedagoškog fakulteta u Somboru, 578 se finansira iz budžeta. Upis za samofinansirajuće plaća se 50.000 dinara.
Studenti koji nisu iz Sombora uglavnom stanuju u iznajmljenim stanovima, jer je broj mesta za studente u Domu učenika ograničen na 56. Većina studenata, kao Matija Zorić iz Pljevalja, prinuđena je da stanuje privatno.
– Stanujem sa cimerom i plaćamo po 40 evra mesečno stanarinu, a dodatno plaćamo i komunalije, pa stanarina dostiže 60 evra. Za ishranu se snalazim, peta godina studija sam i nemam pravo na menzu. Ne znam tačno koliko mesečno trošim, jer mi roditelji uplaćuju novac na račun – kaže Zorić.
Maja, Sandra i Marina stanuju privatno i mesečno plaćaju po 65 evra. Mišljenja su da je Sombor u odnosu na druge gradove jeftiniji.
U subotičkim studentskim domovima „Ivo Lola Ribar“ i „Bosa Miličević“ smešteno je 750 stanara, a stanarina košta 740 dinara mesečno.
– Osim smeštaja, plaćaju se tri obroka dnevno i na mesečnom nivou cena ishrane u studentskoj menzi je 3.400 dinara. Pored toga obavezni su da plaćaju 1.000 dinara godišnje nadoknadu za štetu u zajedničkim prostorijama – kaže Veljko Vojnić, direktor Studentskog centra.
Na Ekonomskom fakultetu u Subotici školarina još nije utvrđena. Prošle godine studenti su plaćali 80.000 dinara. Na Građevinskom fakultetu školarina je 60.000 dinara i za upis je potrebno još 5.400 dinara. Na Višoj tehničkoj školi strukovnih studija školarina iznosi 40.000 dinara. U Visokoj školi za obrazovanje vaspitača kažu da je cena školske godine 44.000. Na Univerzitetu „Singidunum“ studenti školsku godinu plaćaju 1.200 evra, ali su u nju uračunati udžbenici.
– Iz Bačke Palanke smo i pored svih troškova studiranja, koji su ogromni, plaćamo i stan po 100 evra. Svake godine obavezna je uplata od 5.000 dinara za materijalne troškove, a plaća se i overa semestra. Puno toga plaćamo i to je zaista previše za ono što dobijamo. Roditelji nas izdržavaju i mnoge naše kolege primorane su da podignu kredit – kažu Anđelka i Jelena, studentkinje ekonomije u Subotici.
Studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu koji stanuju u studentskom domu, tvrde da je isplativo redovno upisivati godinu, jer tako minimalni troškovi mogu da stanu u 100 evra mesečno. Privatan smeštaj u Zrenjaninu iznosi od 50 do 100 evra. Roditelji, međutim, tvrde da na ovu cenu treba dodati još 30 odsto vanrednih troškova ne računajući izlaske, odeću i obuću.
Studenti na budžetu ne plaćaju školarinu i mogu da stanuju u domu koji košta 750 dinara mesečno. Studentski dom nema menzu, pa se studenti hrane u Domu učenika „Angelina Kojić Gina“.
– Najjeftinije je stanovati u studentskom domu, jer roditelji teško mogu da izdvoje i ovih stotinu evra mesečno, pogotovu ako imaju više dece studenata kao moji. Moramo da dajemo godinu za godinu da bi zadržali dom – kaže Kristina Mravikova iz Kovačice, koja studira u Zrenjaninu.

Ishrana
Novi Sad 3.300
Sombor 3.200*
Subotica 3.400
Zrenjanin 2.400
• Uračunat i smeštaj

Smeštaj
Grad    
dom*    
privatno**

Novi Sad    
700-1.100    
70-110

Sombor    
3.200***    
40-130

Subotica    
740    
100 i više

Zrenjanin    
750    
50-180

* Cene u dinarima

** Cene u evrima

*** Uračunata i hrana

Izvor:Blic