Home [njuz] Plaćamo ono što je džabe

Plaćamo ono što je džabe

50
0

 Odluka Ministarstva prosvete, da su diplomirani izjednačeni i u pravu i po statusu s masterima, studenate koji trenutno pohađaju master studije je zbunila. Postdiplomci koji su već odslušali prvi semestar i platili pola školarine ne znaju šta će dobiti dodatkom uz diplomu osnovnih studija u kojoj će, kao što je najavljeno u Ministarstvu, pisati da već imaju status mastera.

– Da li to znači da ću bespotrebno slušati jednu godinu, spremati nove ispite i plaćati skupu školarinu da bih potom imala isti status i prava za koja se, ovom odlukom, ispostavlja da ih već imam – pita se Sanja Milošević, postdiplomac na Fakultetu političkih nauka.
Na fakultetima pak tvrde da studenti master studija ništa neće izgubiti.

– Oni su nastavili studije, pre svega, da bi stekli znanje – navodi Ivana Pavlović, stručni saradnik za postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu. – To znanje će i steći, bez obzira na ovu odluku.

Studenti koji trenutno slušaju master studije morali su da plate bar deo školarine, koja prosečno iznosi 100.000 dinara. Mnogi su već položili ispite, napisali seminarske radove, a čeka ih i drugi semestar – predavanja, novi ispiti i zahtevan master rad. Nova odluka Ministarstva, u tom slučaju, predviđa da se i bez svega toga može doći do zvanja mastera.

– Svi ćemo biti masteri, što nije fer prema onima koji se za to zaista školuju – misli Stojanka Petrušić, student na Filozofskom fakultetu.
Pri tom, oni koji završe master studije najverovatnije neće imati nikakve privilegije ni ako se odluče za doktorske studije. Slušaće ih tri godine, kao i studenti koji ih upisuju direktno posle osnovnih studija. Polagaće isti broj ispita, a neće imati ni prednost prilikom upisa.

Za one koji razmišljaju da odustanu od već započetih master studija neizvesno je da li će morati i da se oproste od uplaćenog novca.
– Nezadovoljni studenti, koji žele da napuste studije, mogu prodekanu podneti molbu s odgovarajućim obrazloženjem – kaže Katarina Petrović, referent za postdiplomske studije na Fakultetu političkih nauka. – Nisam sigurna da će im novac biti vraćen, jer su profesori prvi semestar već pošteno odradili.

FAKULTETI
Zvanična odluka Ministarstva nije stigla na adrese fakulteta. Nastava se odvija prema planu i zasada nema nagoveštaja da će biti prekinuta.

FAKULTETI DA POŠTUJU DOGOVOR
Prema saopštenju Studentske unije Srbije, postignutim dogovorom između Ministarstva prosvete i predstavnika studentskih organizacija, fakulteti su dužni da u dodatku diplome navedu da su ranije diplomirani izjednačeni sa masterima. Ukoliko ne ispoštuju dogovor, fakultetima se, kako je navedeno, preti kaznama.

 Izvor:Novosti