Home [njuz] Ne smeju se prekidati veze sa EU

Ne smeju se prekidati veze sa EU

46
0

 Unija omladinskih organizacija juče je organizovala okrugli sto pod sloganom "Evropa nema alternativu", koja je nakon izlaganja učesnika prerasla u "žučni dijalog" predstavnika nacionalističkih organizacija, koji su došli u Medija centar i studenata Filozofskog fakulteta i članova pojedinih studentskih organizacija. Ova ideja najpre je trebalo da bude realizovana kroz protest na platou ispred Filozofskog fakulteta, ali se od nje odustalo iz bezbednosnih razloga, usled osnovanih sumnji da bi se učesnici protesta mogli naći na meti ultranacionalističkih organizacija koje smatraju da zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova treba odbaciti temu evropske perspektive Srbije.Jovo Bakić, sociolog politike, naglasio je da je ideja ove tribine da ponudi odgovore na pitanja – gde se Srbija trenutno nalazi i da li je naše društvo dezorijentisano.- Unosi se zabuna, jer sada mnogi govore da Evropa nije naš cilj. Retrogradna politika SRS sada ima novog saveznika, a to je DSS. Mislim da situacija u kojoj se Srbija sada nalazi nije dovoljan razlog da menjamo naše usmerenje. Ako neko kaže da Evropa nije naš cilj, onda on mora reći šta jeste – istakao je Bakić.Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta, konstatovala je da ne možemo da dozvolimo da život u Srbiji sada stane i da vandalizam po ulicama neće pomoći našoj politici oko Kosova.

– Srbija jeste u Evropi i zato mora da nastavi proces integracija. U nekim segmentima, poput obrazovanja, mi smo se već integrisali. Da li sada treba da zaustavimo i već započete procese? Ponovo čujemo retoriku iz devedesetih i izjave da "nemamo razloga da se plašimo". Ranije je to bila glavna tema SPS, a danas to govore predstavnici DSS, koja je na vlast došla pod parolom "hoćemo odmah u Evropu".

Ne vidim vezu između problema na Kosovu i odricanja od svega što dobijamo kroz saradnju sa Evropom. Kako će to pomoći Srbima na Kosovu? Srbija ne može da pomogne nikome, ako ne ide napred – ocenila je Turajlić.

Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka, akcentovao je pitanje – zašto je EU povukla potez koji škodi Srbiji?- Mora se razumeti osećaj povređenosti ljudi u našoj zemlji. Unija jeste pogrešno postupila, ali to niko nije uradio iz mržnje prema Srbiji i zato ne treba da prekidamo sve veze sa EU. Njihov stav je realpolitički, a naša dilema nije Kosovo ili Unija. Alternativa Evropi bi bila realna ako bi ona garantovala promenu stavova ostalih zemalja oko Kosova, ali se bojim da se to ne bi dogodilo – naglasio je Visković.Nakon izlaganja učesnika otvorena je debata. Predstavnici organizacije "Srpski nacionalisti" optužili su organizatore i medije da su plaćeni da rade protiv interesa Srbije. Oni su ocenili da Evropa ne sme da bude tema u trenutku kada EU podržava nezavisnost Kosova i da nije istina da ne postoji alternativa evropskom putu Srbije.Srećko Šekeljić, predsednik Studentske unije Beograda, predstavnike pomenute organizacije označio je kao najodgovornije za odlaganje najavljenog protesta kod Filozofskog fakulteta. Šekeljić je naveo da je na forumu sajta "Srpski nacionalisti" pozivano na linč učesnika ovog protesta, a da su se među komentarima mogla pročitati i uputstva za pravljenje "molotovljevih koktela". Novinar lista "Pravda" Vladimir Đukanović optužio je organizatore za jednostranost i neargumentovanost njihovih stavova. Đukanović je zatim optužio Jova Bakića i Srbijanku Turajlić da propagiraju stavove svojih stranaka – DS, odnosno LDP, dok je Bakić negirao pripadnost bilo kojoj stranci

Izvor: Danas