Home [njuz] Studenti rešavaju probleme kompanija

Studenti rešavaju probleme kompanija

54
0

 Polufinalno evropsko takmičenje u rešavanju menadžerskih i inženjerskih studija slučaja održaće se od 22. do 25. februara u Novom Sadu, a prema najavama organizatora, studentske organizacije ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) i Fakulteta tehničkih nauka, učestvovaće 40 studenata sa 10 evropskih univerziteta.

Ove godine TIMES (Tournament In Management and Engineering Skills) polufinalna takmičenja biće organizovani u šest evropskih gradova, od kojih je jedan i Novi Sad, a fiialni turnir na kojem he učestvovati 68 studeiata iz 24 evropske zemlje i koji će se boriti za tutulu  „IEM  Students of the Year", biće organizovai od 31. marta do 5. aprila u Krlsrueu, u Nemačkoj, na Tehničkom univerzitetu, jednom od najprestižnijih te vrste u Evropi.

Takmičenje se sastoji u rešavanju konkretnih problema kompanija koje su prijatelji takmičenja. Tokom polufinalnih nadmetanja takmičari rešavaju po dva slučaja, dok ih na finalnom turniru očekuju po tri izazova. Ovo prestižno studentsko takmičenje odvija se u tri faze, a prvu čine lokalne kvalifikacije. U lokalnim grupama ESTIEM-a širom Evrope studenti se na svojim univerzitetima takmiče između sebe, kako bi se odredio najjači tim koji će predstavljati univerzitet na polufinalnom takmičenju. Učesnici lokalnih kvalifikacija ne moraju biti članovi ESTIEM-a, što znači da svi studenti industrijskog inženjerstva i menadžmentag imaju prilike da se takmiče. Druga faza su polufinalna takmičenja, a svake godine TIMES projektni tim odredi šest gradova koji će imati čast da ih organizuju. Ovih šest polufinala je raspoređeno prema regionima: Skandinavija, centralna Evropa, južna Evropa, zapadna Evropa, istočna Evropa i Turska, što pokazuje koliko je rasprostranjeno ovo takmičenje. Samo pobednička ekipa svakog polufinala ima pravo da se takmiči na finalnom turniru koji na kraju okupi šest najboljih ekipa u Evropi.Ovakva takmičenja se održavaju već 14 godina, a studenti koji su učestvovali na njima imali su prnlike da prošire svoje horizonte i steknu iskustvo, koje je značajno u današnjem poslovnom svetu. ESTIEM lokalna grupa Novi Sad učestvovala je u takmičenjima rešavanja studija slučaja i zabeležila značajne rezultate: peto mesto na finalnom turniru u Briselu 2006. i treće mesto na polufinalnom turniru u Sofiji prošle godine.

Ovogodišnji polufinalni turnir u Novom Sadu podržale su mnogobrojne institucije, kompanije i mediji, među kojima je i ,Dnevnik".