Home [njuz] “Duvaju” i na času

“Duvaju” i na času

54
0

 REZULTATI istraživanja stručnjaka iz Zavoda za bolesti zavisnosti pokazali su da u svakoj drugoj školi učenici konzumiraju neku od psihoaktivnih supstanci. U drugoj fazi akcije "Škole bez droge" uzeti su uzorci iz 36 srednjih i četiri osnovne škole. Prema rečima doktorke Jasne Daragan Saveljić, direktorke Zavoda, to što su u 50 odsto obrazovnih ustanova rezultati pozitivni, ne znači da u ostalim školama đaci uopšte ne koriste psihoaktivne supstance.

– Najzastupljenija je marihuana, slede je amfitamini i morfini – rekla je Daragana Saveljić. – U pet škola u gradskom jezgru pronađene su sve tri vrste narkotika, dok je u ostalim ustanovama otkrivena po jedna. Pokušali smo da na pravi način sagledamo dimenzije problema da bismo mogli da napravimo odgovarajuće preventivne programe, a testove smo radili u učionicama koje koriste đaci drugog razreda srednje škole.
U prve dve faze stručnjaci su posetili ukupno 65 obrazovnih ustanova, a uzimali su uzorke sa klupa, stolica, rukohvata na stepenicama, brava na vratima i iz školskih toaleta.
Uporedo sa ovom akcijom urađena je i anketa među srednjoškolcima. Čak 71,4 odsto đaka odgovorilo je da poznaje nekog ko koristi drogu.
– Dobijeni rezultati ukazuju da su psihoaktivne supstance veoma zastupljene među đacima, ali još više zabrinjava sve veće konzumiranje alkohola – objašnjava Jasmina Milašinović, specijalni pedagog u Zavodu. – Čak 60,7 odsto devojčica i dečaka reklo je da je prvi put probalo alkohol između osme i 16. godine. U prvoj fazi anketiranja 25 odsto njih se izjasnilo da su bar jednom bili pijani, dok je u drugoj procenat takvih odgora nešto niži. Povećao se, međutim, procenat onih koji su se više puta opijali, pa je sa 17, 8 odsto porastao na čak 57,5. Doktorka Daragan Saveljić je istakla da ni u jednoj osnovnoj školi nisu uočeni tragovi narkotika i najavila da će u trećoj fazi ovog projekta biti obuhvaćeno još 38 ovih ustanova.
Ona je navela i da je u pojedinim školama bilo poteškoća jer su direktori imali otpor. Kako je rekla doktorka, prepreke su bile različite, od toga da su naređivali da se učionice detaljno očiste pre dolaska ekipe, pa do izgovora da ne mogu da nađu odgovarajući termin za uzimanje uzoraka.

BROJKE
85 SREDNJIH škola ima u Beogradu
61 ŠKOLA je do sada obuhvaćena projektom "Škola zbez droge"
44, 5 ODSTO OBRAZOVNIH ustanova potvrđeno je prisustvo marihuane

PLANOVI
OSIM "Škole bez bez droge", Sekretarijat za zdravstvo je prošle godine započeo i projekte "Šansa" koji se sprovodi u predškolskoj ustanovi "Vračar", edukativne programe "Prebrodimo krize" i "Droge, kako, zašto", a otvoreno je i Savetovalište za alkoholizam. Prema rečima sekretara Snežane Stevanović, Grad će i dalje finasirati sve ove projekte, a planirano je da otpočnu i novi. Program edukacije "Lice bolesti zavisnosti" namenjen je članovima opštinskih koordinacionih odbora, dok je ka školarcima usmeren projekat "Budi prijatelj za sigurnu ulogu".

IZvor:Novosti