Home [njuz] Đavolji bubnjari u Sava centru

Đavolji bubnjari u Sava centru

61
0

 Čuvena trupa japanskih taiko bubnjara "Za Ondekoza" ("Đavolji bubnjari") predstaviće svoje umeće beogradskoj publici 12. februara u Sava centru.Organizator koncerta, direktor „Arene Beograd“ Đorđe Milutinović rekao je da je koncert samo mali doprinos svemu onome što je japanska tradicija i onome što njihova posebna kultura nosi.

"Muzika se razume svuda i bez reči", rekla je ataše za kulturu ambasade Japana u Beogradu Jukina Gonda izrazivši zadovoljstvo što će japanska kultura na ovaj način biti predstavljena u Beogradu i dodala da su "Za Ondekoza" već sa uspehom nastupali u Zagrebu i Ljubljani u okviru svoje turneje po zemljama bivše Jugoslavije.

"Za Ondekoza" će svojim koncertom predstaviti japansku "taiko" ("veliki bubanj") tradiciju iz 8. veka spajajući je sa temama modernog društva. Na taj način oni ističu jedinstvo duhovnosti i materije, nužnost čovekovog povratka prirodi sa jedne, i njegove otvorenosti za uticaje iz savremenog sveta, sa druge strane.

Deset bubnjara sviraće na sceni Sava centra tradicionalne japanske instrumente – taiko bubnjeve, od kojih je jedan težak čak 400 kilograma, Shakuhachi-flaute od bambusa i različite udaraljke i zvona.

"Za Ondekoza" su poznati po svojim "maratonskim performansima" u kojima povezuju trčanje, sviranje bubnja i ples i time prikazuju svoje učenje da su "muzika i trčanje jedno".

Trupu je 1969. godine osnovao Tagajasu Den (Tagayasu Den) na ostrvu Sado, a svetski debi imala je 1975. godine kada su se njeni članovi, nakon trčanja u okviru Bostonskog maratona, popeli na pozornicu i neverovatnom energijom zasvirali bubnjeve.

Članovi grupe nastupali su i na otvaranju Olimpijskih igara u Naganu 1998. godine, a očekuje ih "Daleko putovanje" kroz čcitavu Kinu čiji kraj će biti na Olimpijadi u Pekingu.

Ivor:B92