Home [konkursi] Pola veka ime čeka

Pola veka ime čeka

69
0

 Omiljena poslastica čitavih generacija, krem bananica prelivena čokoladom, uskoro slavi 50. rodjendan.
Proizvod kompanije "Soko Štark", koji se godišnje proda u količini od 66 tona, nastao je još 1938. godine. Vršački majstor Franja Vaja godinama je proučavao poslastice u Madjarskoj i Slovačkoj, a po povratku u rodni kraj izmislio je čokoladnu bananicu.

Kao veliku nagradu za inventivnost, Vaja je od gradskih vlasti bio nagradjen sa čitavih dinar i po! Iako će recept ostati isti, proizvodjači su najavili promenu imena! Otvoren je konkurs "Pola veka ime čeka" na koji zainteresovani mogu slati svoje predloge za novo ime bananice. Učesnici mogu poslati svoj predlog na adresu AD "Štark", Kumodraška 249 (Beograd), sa naznakom "Za konkurs".
Penasti deo slatkiša tada je pravljen od živih belanaca, i prelivan istopljenom čokoladom. Dnevno je moglo da bude proizvedeno samo deset kilograma, jer se sve pravilo ručno.

Pre pola veka konačno je usavršena tehnologija koja je bananici dala prepoznatljiv ukus i izgled, i omogućila bržu proizvodnju. Receptura nije menjana već pola veka, a retki su oni koji mogu da joj odole, bez obzira na godine.

Pola veka krem bananice biće obeleženo mjuziklom "Slatka sećanja" u Pozorištu na Terazijama u ponedeljak, 26. marta.